”Exceptionell” nivå av sprängningar i Sverige

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2019-11-04

I somras skedde en kraftig explosion i Linköping där ett hundratal lägenheter fick skador på fönster och balkonger. Ingen person skadades allvarlig. Explosionen i Linköping är en av över 100 sprängdåd som det nationella bombskyddet har ryckt ut på under 2019. Arkivbild.

Sprängdåden i Sverige sticker ut i Europa och i världen, uppger kriminologen Amir Rostami.

Över 100 sprängningar har skett bara i år.

– En exceptionell nivå, säger Rostami.

Hittills i år har det nationella bombskyddet skickats till drygt 100 sprängdåd i Sverige. Vid samma tidpunkt förra året var siffran 39. För att hitta något liknande får man söka sig till krigszoner, säger kriminologen Amir Rostami till Dagens Nyheter.

– Det här en exceptionell nivå för ett land som inte har en lång historia av terrorism eller inte befinner sig i någon form av väpnad konflikt, säger Amir Rostami, doktor i sociologi och forskare vid Institutet för framtidsstudier, till TT.

Inga problem med explosioner

Två saker talar för att Sverige sticker ut i såväl Europa som världen när det kommer till explosioner kopplade till gängkriminalitet, menar han. När Rostami och hans forskarkollegor skulle studera handgranatsattacker i Sverige gjordes en genomlysning av forskningsläget i världen, men det fanns i princip inga rapporter om liknande problem i andra länder.

Under året har han även fått bilden bekräftad när han har träffat representanter från i princip samtliga europeiska polismyndigheter och representanter för samtliga delstatspoliser och andra relevanta polisorganisationer i USA.

– Deras reaktion tror jag är ganska talande. Ibland behöver man upprepa det man har sagt. Man behöver upprepa siffrorna och när man ställer en konkret fråga: vilka är det som har problem med det här? Då säger de att de inte har några problem med explosioner. Utifrån dessa kontakter och tidigare genomlysning förstår vi att utvecklingen i Sverige saknar motstycke, säger Amir Rostami, som även har forskningsuppdrag för polisen.

Krävs forskning

I fredags uppgav även Ylva Ehrlin, analytiker på nationella bombskyddet, för TT att Sverige i jämförelse med andra länder på samma utvecklingsnivå sticker ut. Sven Granath, kriminolog och analytiker på Stockholmspolisen, anser dock att man ska vara försiktig med internationella jämförelser.

– Jag vill nog personligen vara försiktig kring att dra slutsatser om Sveriges nivå i förhållande till andra länder. Det krävs väldigt mycket forskning och systematiskt samarbete med forskare i andra länder för att kunna dra några samhällsvetenskapliga säkra slutsatser om hur nivåerna egentligen ligger till. Det krävs också jämförelser under någorlunda tid, säger han till TT.

– Det är väldigt svårt att göra internationella jämförelser av brottsnivåer över huvud taget.

Även om den svenska brottskodningen av allmänfarlig ödeläggelse förändrades 2018 går det att konstatera att antalet sprängningar har ökat i Sverige de senaste fem åren, uppger Granath.

– Det hänger ihop med skjutvapenvåldet som vi har sett öka de senaste åren. Det finns mycket som tyder på att det är samma krets av aktörer och grupperingar. Det är ofta yrkeskriminalitet som ligger bakom där man försöker driva in skulder från personer som man har kommit i konflikt med eller pressa fiender på olika sätt. Här blir det ett alternativ till att använda skjutvapen, säger Sven Granath.

"Ett symptom"

Det är svårt för polisen att få fast kriminella för just explosioner, men Granath framhåller att det är viktigt att lagföra aktörerna för den samlade brottsligheten. Inte heller Amir Rostami har någon mirakelmedicin mot sprängdåden.

– Sprängningar är ju bara ett tillvägagångssätt, ett symtom på någonting. Vi har ju haft problem med organiserade gäng sedan 1990-talet. Då måste vi ställa oss de allvarliga och stora frågorna: vad har lyckats bra, men framför allt varför har vi inte lyckats bekämpa den här typen av organiserad brottslighet nu när vi har den utveckling vi har, säger han.

PODD Varför ökar sprängningarna i Sverige?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Oisín Cantwell om den senaste tidens sprängningar i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln