Malmönätverkets nya kanal ska få fler att ta del av spännande forskning

Uppdaterad 2020-02-10 | Publicerad 2020-02-09

Varje år publiceras det mängder av intressant och tankeväckande forskning inom olika områden. Problemet är bara att det sällan når ut till allmänheten. Ett nystartat nätverk av unga filmare och journalister från Malmö vill ändra på detta – genom att spela in korta föreläsningar med några av Sveriges främsta forskare i deras hem.

Alla minns sina favoritlärare. Deras sätt att vara, deras sätt att prata, hur de på något magiskt sätt fick sina ämnen att börja vissla till just dig.

Det händer ju något med lärandet när det verkligen klaffar sådär. Det vet alla som har varit med om motsatsen.

När Simon Folger, 29, pluggade på universitetet började han intressera sig mer och mer för hur hans föreläsare kommunicerade. Ju mer han intresserade sig, desto tydligare blev det: den akademiska forskningen har svårt att nå ut. Extremt svårt, till och med.

– Jag tyckte mig se ett avstånd mellan akademin och samhället. På ena sidan stod forskaren som saknade både plattform och format att nå ut till en större publik. På den andra stod allmänheten med en oförmåga att nå fram till forskaren.

Spännande forskning

Simon Folger, initiativtagare till BOOA.

När Simon Folger insåg vilka utmaningar forskningskommunikationen står inför började han skissa på en idé. Han ville hitta ett sätt att överbrygga avståndet till all den spännande forskning som publiceras varje år.

Resultatet blev BOOA, en ny nätplattform med gratis videoföreläsningar. Samtliga inspelade i forskarnas egna hem.

– Hemma hos-konceptet är väldigt skönt att jobba med. Det gör att vi får fram en värme, genuinitet och humor som annars inte kommer fram i traditionell forskningskommunikation. Redan där har vi gjort det mer lättillgängligt, menar Simon Folger, projektledare för BOOA.

Skärmdump från avsnittet med den av många omtyckta socialantropologen Tova Höjdestrand.

Första säsongen

På tisdag den 11 februari släpper BOOA sin första säsong. Avsnitten är mellan 15-20 minuter långa och har titlar som “Solidaritet ur sårbarheten”, “Skillnaden mellan kvinnor och män” och “Varför svenskar mikrochipar sig”.

Inför inspelningsprocessen frågade Simon Folger och hans kollegor runt på Facebook om vilka favoritföreläsare folk har.

Bland de som namndroppades flitigast fanns sociologen Roland Paulsen, statsvetaren Niklas Altermark och socialantropologen Tova Höjdestrand. De är alla med nu när den första säsongen släpps.

– Till nästa säsong vore det kul att få med någon forskare från ett annat land och försöka ta steg ut mot att bli en internationell kanal. En annan jag gärna hade velat se är Åsa Wikfors, som pratar om faktaresistens på ett väldigt intressant sätt, säger Simon Folger.

Över en ”chockerande god” gräddbulle förklarar forskaren Niklas Altermark varför vi behöver ett solidariskt samhälle som bejakar alla människors sårbarhet.

Filmare, grafiker och journalister

BOOA finansieras bland annat av Malmö Stadsbibliotek, BoostHBG, Swedbank och en rad olika stiftelser. 

Men de som faktiskt driver satsningen är ett nätverk av unga filmare, grafiker och journalister baserade i Malmö. När projektet först drog igång träffade Simon Folger och hans kollegor 13 olika filmare. Till slut fastnade de för två stycken: Olof Bendz och Peter Malmgren.

– Jag är glad att vi hittade två filmare som verkligen förstår vad vi vill åt här. Estetiken är på många sätt en bärande del av BOOA, så det är jätteviktigt för oss att det är snyggt klippt, att det är bra musik och att hela paketeringen känns tilltalande för tittarna, berättar Simon Folger.