Coronautbrott på Migrationsverkets förvar – en död

Intagna: ”Vi är rädda”

Publicerad 2020-04-18

En coronasmittad man på Migrationsverkets förvar i Märsta har dött.

Nu larmar boende om stor oro för virusutbrottet på förvaret.

– Vi är rädda, de låter oss vara kvar här inne i stor fara, säger en av de intagna.

En man i 60-årsåldern från Migrationsverkets förvar i Märsta, där asylsökande som fått avslag hålls i väntan på utvisning, har dött efter att bekräftats bära på covid-19.

Mannen bekräftades vara smittad den 18 mars. Enligt Migrationsverket beslutade polisen senare att mannen inte längre skulle hållas kvar i förvar. Men eftersom han var sjuk samt saknade adress och därför inte hade någonstans att ta vägen, erbjöd förvaret i Märsta mannen att stanna kvar.

”Han var dock införstådd med att han kunde lämna byggnaden när han själv önskade” skriver presstjänsten i ett mejl till Aftonbladet, och uppger att mannen blev isolerad från de andra intagna.

Hur han blivit smittad från första början är okänt enligt Migrationsverket – men som intagen på förvaret är det förbjudet att lämna byggnaden.

Migrationsverkets förvar i Märsta.

”Vi kan inte hålla distans från varandra”

Den 23 mars fördes mannen till sjukhus med ambulans efter att ha blivit sämre. Där blev han kvar. Den 12 april informerades Migrationsverket om att mannen dött.

Flera boende på förvaret är nu kritiska till hur Migrationsverket hanterat fallet – och virusutbrottet i stort. En av dem är Anaaf, som varit på förvaret i sju månader.

– När viruset började sprida sig så beslutade de om besöksstopp. Vi sa till dem att sluta ta in nya på förvaret, att det sätter oss i fara. Åtminstone borde de sätta nya på en egen avdelning. Men de har inte lyssnat. Vi kan inte hålla distans från varandra här, tre personer delar på ett rum och matsalen är trång. Det finns ingenstans man kan undkomma varandra, säger han.

Intagna gick i hungerstrejk

Enligt honom och andra intagna har Migrationsverket brustit i informationen. Många känner att det inte är säkert att vistas på förvaret.

– Folk är väldigt oroliga här nu. Vi har försökt få deras uppmärksamhet genom hungerstrejk men har inte fått någon reaktion. Vi är rädda, de låter oss vara kvar här inne i stor fara. De borde släppa ut oss härifrån, vi vet ju att viruset finns här, säger Anaaf och fortsätter:

– Personalen har sagt att jag ska vara extra försiktig. Men vad kan jag göra extra? Det finns inte en chans att göra någonting.

Migrationsverket vill inte ställa upp på en muntlig intervju men presstjänsten skriver i ett mejl att ”det är klart att det bland personalen och förvarstagna kan finnas en oro och den har vi förståelse för när sådana här händelser sker. Vi gör vårt yttersta för att vardagen ändå ska kunna fungera med alla de trygghetsåtgärder vi har satt in”.

Migrationsverket skriver också att de minskat antalet platser på avdelningarna för att öka den sociala distansen.

”Utöver det ska förvarstagna som känner sjukdomssymptom hållas isolerade från andra inne på förvaret. Då tas också kontakter med sjukvården. Det är sjukvården som avgör när och om läkare ska kontaktas” skriver Migrationsverket.


PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN