Siv, 92, säger upp hemtjänsten: Vi som bor hemma glöms bort

Personalen saknar skydd – trots höga riskerna

Publicerad 2020-04-08

Varje kväll kom hemtjänsten till 92-åriga Siv Björklund – helt utan skyddsutrustning. Detta trots att hon lider av både kol och astma.

Nu säger hon upp dem.

– Vi som får hjälp hemma glöms bort, säger Siv Björklund.

Det har tidigare slagits larm om att människor som har hemtjänst är bland de mest utsatta när coronapandemin växer.

Siv Björklund, 92, är en av dem. Varje kväll har hon fått besök av hemtjänsten i västra Stockholm för att få hjälp med sådant som att ta av sig strumporna innan hon ska gå och lägga sig.

– Det har kommit hem olika personer till mig nästan varje kväll, det är inte roligt. Det är klart jag är orolig.

”Gör upp till nio besök en förmiddag”

Siv Björklund lider av både kol och astma, riskfaktorer som – utöver hennes höga ålder – gör att hon kan bli svårt sjuk i covid-19. Hon beskriver besöken från hemtjänsten som korta, där personalen ibland inte ens tar av sig ytterkläderna. Varannan vecka har hon även fått hjälp med att städa.

– De går från den ena till den andra, och kommer hit utan skydd. Det är ju inte bara jag som kan bli smittad, det kan vi ju bli allihop. Jag kan sätta på mig strumporna själv på morgonen men på kvällen måste jag få hjälp att ta av mig dem.

I mitten av förra veckan infördes förbud mot besök på samtliga äldreboenden. En kartläggning från Ekot visar att det nya coronaviruset finns på var tredje äldreboende i Sverige.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera som arbetar inom hemtjänsten runt om i landet, och som vittnar om bristen på skyddskläder. En av dem, Kristina Svensson, 47, som jobbar inom den kommunala hemtjänsten i Laholms kommun, säger:

– Bara på en förmiddag gör jag upp till nio besök och hjälper dem att duscha och klä på sig. Så vi utsätter både de äldre och oss själva för nära kroppslig kontakt. Vi hämtar även mat på ett äldreboende, där vi går in och ut i köket varje dag. Det finns brister. Vi måste följa riktlinjerna, att de äldre måste visa symtom för att vi ska få bära skyddskläder, men då kan det ju redan vara för sent.

Kristina Svensson, 47, jobbar inom den kommunala hemtjänsten i Laholms kommun.

”Jag lider med personalen”

Siv Björklunds dotter Susanne Björklund, 62, gick i avtalspension i februari efter att ha jobbat många år inom äldrevården.

– Myndigheterna går ut med att alla över 70 ska hålla sig hemma. Men hur ska de som får hjälp hemma skyddas? Där kan ingen stängas ute och det verkar ingen tänka på. Det är inte ok att man inte har koll på hur de som bor i lägenhet blir utsatta fast de inte ens går ut genom dörren, säger hon.

Hon och hennes syster har påpekat för hemtjänsten i mamma Sivs del av Stockholm att personalen bör bära skydd för att minska risken för smittspridning.

– Jag lider med personalen för deras arbetssituation. Men när min syster ringde de ansvariga sa de att de inte hade en aning om att min mamma har kol, vilket inte stämmer. Den informationen har de. Det är så nonchalant, säger Susanne Björklund.

Siv Björklund, 92, har precis sagt upp hemtjänsten för att inte riskera att smittas av covid-19.

”Jag är lite tuff”

Siv Björklund har börjat lyssna. Hon har nu ändrat sin attityd, säger hon.

– Jag är lite tuff och vill gärna gå ut fast jag egentligen inte ska det. Men nu är det fjorton dagar sedan jag gjorde någon utsvävning på stan. Jag vill ju annars bestämma själv men nu har jag börja lyssna på barnen. Jag har fått ändra attityd för jag har ingen lust att åka på sånt där elände. Vi som bor hemma glöms bort.

Säger upp hemtjänsten

I fredags kväll, efter att hennes barn påpekat bristerna till hemtjänsten, hade personalen som kom med sig både ett förkläde och visir.

Men i stället för att sätta på sig dem lämnades utrustningen i hallen.

– De kom in till henne i sovrummet, utan skydd. Min mamma fick peka och säga till dem att ta på sig skydden. Efter det bestämde hon sig för att säga upp hemtjänsten. Nu får jag hjälpa henne med att ta av strumporna, säger dottern Susanne.

– Det är inte bara personalen som gör fel utan ansvaret ligger på ledningen. De måste lära personalen att ta på sig skyddsutrustning och ta hand om sin hygien.

Följer riktlinjer

Enligt Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör på Bromma stadsdelsförvaltning, följer de Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning. De stärker också upp med ett team dygnet runt, som bara ska ta hand om personer som är bekräftat smittade av covid-19.

– Jag förstår absolut oron, men rekommendationen just nu är att personalen ska bära skyddsutrustning när det finns en misstänkt eller bekräftad smitta. Vi har en jättestor sjukfrånvaro bland personalen just nu och måste ta in vikarier. Vi lägger därför ett oerhört fokus på att varje dag informera personalen om nya riktlinjer och basala hygienrutiner. 

– Jag vill bara beklaga att hon sagt upp hemtjänsten och hoppas att vi så snart som möjligt kan få tillbaka hennes förtroende.

PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Hur är det att bo i London just nu? Gäst: Frida Fagerlund. Programledare är Jenny Ågren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen