Tandläkaren som behandlar coronasmittade

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Saja Al-Rawi, klinikchef.
Foto: Folktandvården
Saja Al-Rawi, klinikchef.

En enda av Folktandvårdens kliniker tar emot patienter med misstänkt covid-19-smitta.

Den är belägen i Limhamn.

– Kan vi hjälpa till är det klart att det känns bra, säger Saja Al-Rawi, enhetschef.

Skånes största tandvårdsföretag, Folktandvården Skåne, tar normalt sett emot över en miljon besök årligen på sina knappt 70 kliniker runt om i länet.

Coronavirusets framfart har dock gjort att de numera enbart erbjuder akut tandvård på tio kliniker. På nio av dem tas friska patienter emot medan den tionde, kliniken i Limhamn, vänder sig till personer som misstänks vara smittade av coronaviruset.

– Vår lokalt har en byggnad som har en separat igång. Därför har vi tagit oss an det arbetet. Det är mest på grund av det, säger Saja Al-Rawi, klinikchef.

Inga andra patienter

Hur känns det att det blev just ni?

– Det känns absolut bra. Kan vi hjälpa till är det klart att det känns bra att kunna hjälpa de patienter som behöver den tandvården.

Då de enbart har akut tandvård för tillfället finns det ingen risk att andra patienter smittas av coronaviruset. Medarbetarna använder sig i sin tur av skyddsutrustning likt den sjukvården använder sig av när de handskas med patienter som misstänkts vara smittade.

Öppet sen i mars

– Det är byggt på ett sätt så att medarbetarna inte vistas i de områdena om man inte har skyddsutrustning, säger Saja Al-Rawi.

Sedan covid-19-akutkliniken öppnade upp i Limhamn den 20 mars har de behandlat åtta-nio patienter som varit i behov av akut tandvård.

– Hittills har vi inte haft någon med konstaterad corona. Utan det är misstänkt smitta vilket innebär att de varit sjuka eller haft symtom på att de kan vara coronasmittade. Men vi kan inte veta på grund av att man inte gör några tester.

Frivilliga ställer upp

Hon fortsätter:

– Det ska vara akut tandvård som inte kan anstå. Det innebär att det ska väldigt mycket smärta för att vi ska kunna hjälpa dem med det, på grund av skyddsutrustningen vi har. Vi vill inte använda den i onödan.

Kliniken bemannas i dag av särskilt utbildad personal, i form av två tandläkare och två tandsköterskor, varje veckodag. Bemanningen har skett av de som varit frivilliga.

– Det har varit många frivilliga som ställt upp och vill hjälpa till.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE