Operaframträdande på balkong i Malmö

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

Boende i Ribersborg kunde i torsdags avnjuta en balkongkonsert.

Ett spontant infall ledde till att operasångerskan Elisabeth Jansson uppträdde för sina grannar.

– Det blev lite Italien här i Malmö, säger hon.

Strax innan klockan 20 på torsdagskvällen möttes boende i Ribersborg av en skönsång från en av balkongerna. Operasångerskan Elisabeth Jansson arbetar till vardags på operan i Köpenhamn.

Coronakrisen har dock inneburit att hon inte kunnat uppträda och istället har hon fått öva i hemmet i Malmö. Med inspiration från balkonguppträdanden i Italien och Danmark samt en granne som manade på beslutade hon sig på torsdagskvällen att gå ut och sjunga ett stycke.

– Det var totalt spontant. Det var inget planerat. Jag hade inte ens värmt upp rösten och hade ingen aning om vad jag skulle sjunga, säger Elisabeth Jansson.

Med en liten duschhögtalare i bakgrunden sjöng hon med till stycken som hon tidigare framfört i Köpenhamn. Applåderna från allmänheten gjorde också att hennes man uppmuntrade henne till att gå ut och fortsätta.

”Värmde i hjärtat”

Fem-sex stycken hann sedan avverkas under en dryg halvtimme.

– Efteråt fick jag en reaktion som jag aldrig tidigare fått. En adrenalinrusch där jag satt och hackade tänder på balkongen efteråt. Det var otroligt roligt att folk blev så glada. Det värmde i hjärtat att folk tyckte om det.

En som hade sin balkongdörr på glänt och gick ut när operan började var Sabine Durén. Strax innan grannarna normalt sett går ut för att klappa för vårdpersonalen hördes Elisabeth Janssons röst eka över området.

– Hon gick mer eller mindre fram och tillbaka i en halvtimme och höll på. Det samlades folk runt omkring, filmades till höger och vänster och klappades. Det var en härlig stund, säger Sabine Durén som även filmade ett av styckena som framfördes.

Elisabeth Jansson
Foto: Michael Bennati Schou
Elisabeth Jansson

”Är bara positivt”

Hon vittnar om en mindre folksamling:

– Där var folk på balkongerna som kom ut. Både från hennes hus och från vårt hus. Sen var där ett 20–30-tal nere på gatan som stannade till, lite utspritt, när hon höll på, säger Durén.

Efter att filmklippet blivit viralt har såväl gillamarkeringarna som kommentarerna strömmat in.

– Jag tycket det är trevligt och där ser man vad en kris kan göra med människor. Det är bara positivt i denna bemärkelsen. Det har man också märkt när man klappar för vården. Jag går inte ut varje kväll men det har blivit en trevlig sak. Man klappar och grannarna vinkar till varandra på balkongerna. Det är ingenting man gjort annars liksom, säger Durén.

Blundern – sjöng fel

Att genomslaget skulle bli så pass stort hade Elisabeth Jansson själv inte en tanke på.

– Den tanken gick inte genom huvudet förrän jag vaknade i morse och gick in på Facebook. När jag såg genomslaget höjdes pulsen, för jag sjöng faktiskt fel, men folk verkar väldigt glada över det ändå, säger hon med ett skratt.

Efter att enbart ha fått motta positiv respons och läst hjärtvärmande kommentarer utesluter inte Elisabeth Jansson att det kan bli fler framträdanden. Även om det inte är någonting hon planerat för.

– Vi får se om det blir så igen men i så fall ska jag planera det bättre. Men ibland är det spontana det bästa. Det blir en större upplevelse när man bara gör det och inte tänker efter så mycket.

Foto: Privat
Sabine Durén

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE