Var fjärde stockholmare smittad före 1 maj

Anders Wallensten: Vi ser ingen nedgång

Publicerad 2020-04-23

Efter den felaktiga rapporten om antalet coronasmittade i Stockholms län presenterade Folkhälsomyndigheten nya, reviderade siffror, på torsdagen.

De visar att cirka 26 procent av invånarna beräknas vara, eller ha varit, smittade den 1 maj.

– Vi ser ingen nedgång, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 16 755 personer hittills konstaterats smittade med corona i Sverige, varav 751 fall det senaste dygnet.

Och Stockholm står fortfarande för en stor andel av de nya fallen.

– Det har dragit iväg just där även om det är en enskild dag, men det är absolut ingen nedgång, utan tvärtom ligger det fortsatt högt, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff på torsdagen.

Ny rapport presenterad

En av förklaringarna kan enligt Anders Wallensten vara att man börjat testa vårdpersonal i allt större utsträckning.

– Men det är inte hela förklaringen. Däremot verkar det inte vara en överrepresentation av folk över 70 utan snarare tvärtom.

Tidigare i veckan presenterade Folkhälsomyndigheten nya matematiska modelleringar över smittspridningen i Stockholm.

Men då rapporten visade sig vara felaktig drogs den snabbt tillbaka.

Var fjärde smittad

På torsdagens pressträff var siffrorna reviderade.

Den nya rapporten visar att dagen med flest smittsamma personer i Stockholms län inträffade den 8 april och att cirka 26 procent av invånarna i Stockholms län beräknas vara eller ha varit infekterade den 1 maj.

Beräkningarna tyder enligt Folkhälsomyndigheten på att det för närvarande går cirka 1 bekräftat fall av covid-19 på 75 fall totalt.

Faran inte över

– Men vi ska komma ihåg att detta är en modellering och nödvändigtvis inte en helt korrekt bild av verkligheten och därmed inte hårdfakta. Men det är väldigt användbart verktyg för att kunna dra vissa slutsatser, säger Anders Wallensten.

Vidare poängterar han att rekommendationen att stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom fortfarande gäller.

– Det är vårsol, det skönt och fint ute, och det är lätt att få bilden att faran är över. Men så är det inte. Vi får fortfarande signaler från vården att det är tufft. Så vi måste hålla ut med de här åtgärderna.

Fortsatta restriktioner

Trots att smittspridningen skiljer sig runtom i landet så är det i nuläget inte aktuellt med lokala restriktioner menar Anders Wallensten.

– Det behövs fortsatta restriktioner för att hålla tillbaka. Vi kan inte lätta på dem nu. Det gäller i hela landet. Även om man kanske har haft en mer fördelaktig utveckling hitintills så kan det bero på restriktionerna och då ska vi inte ta bort dem nu. Vi får se hur det utvecklas, om det blir ett extremt läge så kan man kanske tänka sig det, men just nu gäller restriktionerna för hela landet.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

PODD Så påverkar oljan världspolitiken i coronatider

Priset på råolja störtdök i början av veckan. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen