Supermörk november – kan slå bottenrekord i soltimmar

Publicerad 2019-11-22

Växjö har haft en rekordmörk november med bara tre soltimmar hittills.

Så mörkt har det inte varit på 25 år.

– De behöver skrapa ihop två soltimmar till, annars blir det nytt bottenrekord, säger meterologen Max Lindberg Stoltz.

Om du tycker att november varit ovanligt mörk är din känsla rätt. Än så länge ser det ut att bli en sällsynt mörk novembermånad – förutom längst upp i norr.

– I Kiruna är det ljusare än det brukar vara. Den normala solskenstiden i november är 18 timmar och de har redan haft 20, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

I södra och mellersta Sverige har solen däremot lyst med sin frånvaro.

– Om man tittar på Lund till exempel, så är den normala solskenstiden 52 timmar. Hittills i år har de haft 14,6 soltimmar. Det är verkligen lite, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Även Stockholm har haft få soltimmar, 28, mot det normala som är 52. Längst ner på listan hamnar Växjö, som en normal november brukar ha 45 soltimmar. Hittills i år har de haft tre.

Är det nytt bottenrekord?

– 1993 hade Växjö bara fem soltimmar under hela november. Så de behöver skrapa ihop två timmar till innan månaden är slut, annars blir det nytt rekord, säger Max Lindberg Stoltz.

Solchanser nästa helg

Det återstår drygt en vecka innan november är slut. Men chanserna till höstsol är väldigt små, enligt SMHI.

– Prognosen ser inte jätteljus ut. Det är mulna dagar vi har framför oss, säger Max Lindberg Stoltz.

Däremot finns hopp om en en solig första advent nästa helg. Från nästa fredag och framåt ser det ut att bli sol i stora delar av landet.

Men någon vinter verkar det inte bli ännu på ett tag. Enligt SMHI kommer det fortsätta vara milt i hela landet den kommande veckan.