Nattetid är för lite tid – Uppsala överklagar kamerabeslut

Publicerad 2020-01-14

Det sitter övervakningskameror uppsatta runt om i Uppsala sen ett par år tillbaka.

En brottsbekämpande åtgärd som gett kommunen mersmak och flera kameror är planerade.

Men politikerna är inte nöjda med på vilka villkor dessa kameror får användas och överklagar nu datainspektionens beslut.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande

Polisen och medborgarna har varit tydliga i sin dialog med Uppsala kommun. De vill ha kameror för att öka tryggheten och underlätta brottsutredning.

– Kamerorna är ett viktigt verktyg i vårt trygghetsarbete. Polisen har kunnat använda dem för att bekämpa brott och vi ser att de har varit uppskattade av Uppsalaborna, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 För dåligt

Det är dock datainspektionen som bestämmer om en stad ska få övervaka sina invånare. Tidigare har Uppsala fått godkänt att göra så på sju platser i centralpassagen vid Resecentrum. Under hösten ansökte kommunen om, och fick beviljat, att få sätta ytterligare tolv kameror i city. Fem av dem på Påvel Snickares gränd och sju runt om Stora torget. De får dock bara användas kvällstid. För dåligt tycker kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling som ser ett behov även dagtid.

– Vi gör bedömningen att kamerorna behövs även på eftermiddagarna när många unga rör sig på stan efter skolan. Jag hoppas att Datainspektionen tänker om där och jobbar snabbare med vår nya ansökan. Jag har också lyft den här frågan med ansvarig minister flera gånger, säger Erik Pelling

 Mycket vill ha mer

De kameror som redan nu sitter uppsatta runt om i staden kommer inom kort få sällskap, om Pelling får som han vill. Planen är 19 nya kameror. Elva stycken ska placeras utmed Dragarbrunnsgatan och åtta är tänkta att komplettera de som redan finns vid Resecentrum. Kommunens säkerhetschef Anders Friborg ser resultat av bevakningen.

– Kamerorna som sitter uppe har använts vid ett par tillfällen. Vi har lämnat film med jämna mellanrum till polisen, så det sker med viss regelbundenhet, säger han.

 Men det räcker alltså inte att ha kamerorna igång kvällstid?

– Vi söker tillstånd för att få ha dem igång dygnet runt. Det vi har sett i city är att det finns fog att ha dem igång redan under eftermiddagarna när många börjar röra på sig och det sker ordningsstörningar av olika slag. Så har vi också resonerat i överklagan. Sen kanske det inte blir hela dygnet men vi vill ha de igång tidigare än åtta på kvällen i alla fall, säger Anders Friborg.

De kameror som under hösten beviljades att monteras vid Påvel Snickares gränd och vid Stora torget är enligt säkerhetschefen bara dagar ifrån att vara uppe.

– Som i alla byggprojekt så blir det en del som ska lösas på plats när kablar dras och liknande, och sen kom julen. Men alldeles snart är de på plats, säger han.