Läkaren Emelie rasar mot slöseriet i vården

”Skäms på er, politiker. Folk dör inom sjukvården”

Publicerad 2019-12-31

Privata, vinstdrivande vårdgivare väljer patienter som i princip är friska – på så sätt drar de in mer pengar på mindre jobb.

Det menar ST-läkaren Emelie Sundkvist på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Det blir katsching i kassan för dem. Resurserna tas från oss som tar hand om de allra sjukaste, säger Emelie Sundkvist.

Emelie Sundkvist arbetar som ST-läkare i barnmedicin på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge. Några dagar innan jul jobbade hon på akuten och träffade ytterligare en, vad hon kallar, ”Pelle-patient”. Hon fick nog och skrev ett Facebook-inlägg som delats flera tusen gånger.

En ”Pelle-patient”, förklarar hon, är en patient som egentligen inte behöver vara där, ofta ett barn. Emelie är inte sällan den andra, tredje, fjärde och ibland femte läkaren som ”Pelle” träffar samma dag. Många gånger handlar det om förkylningar orsakade av virus, något som går över efter några dagar – utan läkarvård.

Sällan får ”Pelle” tid på en vanlig vårdcentral på grund av bristande resurser och söker sig därför till en specialistmottagning genom sitt vårdval. ”Pelles” föräldrar kan själva välja vilken läkare de vill ha och läkaren kan i sin tur välja vilken patient de prioriterar att ta emot.

– Eftersom de privata är vinstdrivande kan de välja patienter som är i princip friska och på så sätt blir det mindre jobb för dem, det går snabbare, de kan ta emot fler och då får de in mer pengar – katsching i kassan, säger Emelie Sundkvist.

Akuten och vårdcentralerna får lida

Hon berättar att det ofta börjar med ett telefonsamtal med en läkare – katsching i kassan. Därefter ett besök på mottagningen – katsching i kassan, ytterligare ett återbesök – katsching i kassan och möjligtvis utskriven antibiotika, trots att de inte ens hade behövt träffa en läkare från första början.

Emelie å andra sidan, på akuten, måste ta emot alla patienter. Även de barn som är för sjuka för att vända sig till specialistmottagningar inom vårdval. Det är primärvården, akutmottagningarna och akutsjukhusen som får lida och saknar resurser.

– Det är det som är så knasigt, samtidigt delar vi alla på samma kassa. Jag känner en sådan frustration över att vården tillåts överkonsumeras på vissa ställen medan vi sätts på svältkost.

– Det är inte patientsäkert. Det är inte den privata vårdens fel att platserna tas upp. Det är att resurserna tas ifrån oss som tar hand om de sjukaste, säger hon.

”Skäms, politiker”

Samtidigt förstår hon att om ”Pelles” föräldrar har möjlighet att träffa fem läkare är det klart att de gör det.

– Men vård måste ske efter behov. Det skulle ha räckt med att ”Pelles” föräldrar fick ringa sin vårdcentral och få ett lugnande besked om att ta en värktablett och vila. Resultatet på akuten blev ändå detsamma, trots att han gick genom fem läkare.

Emelie anser att politikerna i Region Stockholm gör det svårt för henne som läkare att göra ett bra jobb.

– Skäms på er, politiker. Folk dör och far illa inom sjukvården, fastän de inte hade behövt. Politikerna måste börja lyssna på oss som är på golvet och säger att patientsäkerheten är hotad. Jag vill kunna vara en bra läkare.