Carolines otroliga pepparkaksbygge – har återskapat Groot

Publicerad 2019-12-24

Fem veckors byggande är över för Caroline Eriksson, 32. Hon har byggt karaktären Groot i naturlig storlek – av pepparkaka.

En veckas planering, fyra veckors byggande och en hel del deg. Det är vad som krävts för att återskapa karaktären Groot från ”Guardians of the galaxy”-filmerna helt i pepparkaka. Och han är precis lika stor i pepparkaka som i ”verkligheten”.

– Det har krävts sex stycken degar, säger Caroline Eriksson som ligger bakom bygget.

Hur mycket är det?

– Det är svårt att uppskatta men jag kan säga att det är väldigt, väldigt mycket. Det har gått åt tio paket socker och jag har länsat butikerna på ingredienser, säger hon.

Utmanar sig själv

I flera år har Caroline Eriksson, som nu är bosatt i Norge, haft som tradition att bygga något häpnadsväckande inför jul. Tidigare har hon återskapat Transformers-figuren Optimus Prime, Sagan om ringen-draken Smaug och Star Wars-karaktären Darth Vader i pepparkaka – för att nämna några. Vanliga hus är helt enkelt inte roligt nog.

– Det här året ville jag göra någonting häftigare. Jag letar efter en större utmaning varje år för att se hur lång jag kan pusha gränserna för vad man kan skapa av pepparkaka, säger hon.

I år var den stora utmaningen att få till den rätta ”trätexturen”. Det gjorde Caroline med hjälp av en hemmagjord roller. När den rullas över degen uppstår ”träspår”. Tidigare har hon bara arbetat med släta bitar.

– Det här är det svåraste jag har gjort. Jag var tvungen att tänka mycket mer på anatomi och att alla delar skulle vara i proportion till varandra, säger Caroline.

”Det är fusk”

Under pepparkaksbitarna finns ett hönsnät som grund – men Caroline skulle aldrig få för sig att fästa bitarna med vanligt lim.

– Nej, det är lite fusk tycker jag. Allt som är på hönsnätet är ätbart och jag limmar bara med smält socker.

Har du några tips till någon som vill bygga avancerade saker med pepparkaka?

– Dela upp projektet. Gör en enklare grund och utgå från det. Om man bygger ett hus kan man börja med fyra väggar och ett tak, sedan kan man lägga till detaljer som träplankor, fönsterkarmar och stenar i skorstenen, säger Caroline Eriksson.

– Jag har också märkt att det är svårt att bygga med vanlig köpt deg. Det är bättre att göra sin egen med lite extra sirap och vetemjöl. Den går att äta men den blir lite hårdare.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln