Aftonbladets coronarapportering engagerar tusentals

Uppdaterad 2021-05-06 | Publicerad 2020-03-09

Coronautbrottet har världen i sitt grepp.

Efter första fallet i Sverige har Aftonbladet öppnat upp redaktionen för sina läsare – och tusentals frågor har ställts i rapporteringen.

– Vi har chattar som är öppna dygnet runt och som svarar på läsarnas frågor, det har varit ett enormt genomslag och mycket uppskattat, säger nyhetschefen Hanna Olsson.

31 januari fick Sverige sitt första coronafall. I dag är över 200 svenskar smittade runt om i landet.

Corona är en världsnyhet och Aftonbladets läsare är mycket engagerade i Aftonbladets rapportering.
– Vi insåg ganska tidigt att det här var en nyhet som skulle växa i betydelse för våra läsare. Vi har tillsatt en redaktion i redaktionen, som bara rapporterar kring utbrottet i världen och Sverige, säger Michael Poromaa, redaktionschef på Aftonbladet.

Efter första fallet i Sverige har Aftonbladet öppnat upp redaktionen för sina läsare – och tusentals frågor har ställts i rapporteringen.

Under de första dagarna fick Aftonbladet hundratals frågor om corona i chatten i nyhetstjänsten Supernytt.

Då startade redaktionen en chatt där läsarna får reda på senaste nytt och samtidigt kan ställa frågor till redaktionen.

– Det märktes direkt att läsarna vill vara uppdaterade kring nyheten och att många faktiskt är oroliga och har många frågor. Därför startade vi liverapporteringen som både är uppdaterande men som också besvarar läsarnas frågor och hänvisar till rätt artiklar. Det är inspirerande att ha direktkontakt med läsarna, säger nyhetschefen Hanna Olsson. 

Dessutom har Aftonbladet under den senaste veckan även haft många chattar kring corona, för att ytterligare svara upp mot behovet av att ställa frågor.
Läsarna har kunnat få svar från bland annat läkare, smittskyddsläkare, reseexperter och ekonomer. I förra veckan anordnades en maratonchatt med olika experter.

– Det har varit ett otroligt tryck på vara chattar och det känns bra att vi har tagit den här positionen. Läsarna kan prata med redaktionen dygnet runt och vi har fått mycket kärlek av läsarna för detta. Även chattarna med experter har varit uppskattade, säger Hanna Olsson.