Svenska Gulan, 40: ”Måste välja – barnen eller föräldrarna”

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Gulans föräldrar vårdas på intensiven i Huddinge efter att ha smittats av coronaviruset.

Hon vet nu inte om hon vågar lämna USA för att hälsa på dem.

– Då kanske jag inte kommer tillbaka till mina barn igen, och om det värsta händer mina föräldrar kanske jag inte kommer kunna begrava dem, säger hon.

Gulans 67-åriga pappa vårdades på Södersjukhuset i fyra dagar efter att ha smittats av coronaviruset. Sedan försämrades hans tillstånd och han flyttades.

Han är nu nedsövd. 

Efter flera dagar testades även Gulans mamma Sara och fick också läggas in. Båda hennes föräldrar vårdas nu på intensiven på Karolinska universitetssjukhuset.

Fick vänta länge på svar

När Gulan, 40, som sedan 2004 bor i Orange County i Kalifornien i USA, först fick beskedet om sin pappas sjukdom förberedde hon sig direkt för att flyga till Stockholm.

– Jag fick veta att pappa fått lunginflammation och sedan sa de att det var covid-19  och att alla var tvungna att vara i karantän. Jag fick därför avvakta tills de tagit prov på min mamma. Men det tog så lång tid, säger hon.

– Först när ni skrev om det på Aftonbladet ringde de och tog hand om min mamma som då var dålig och hade svimmat hemma.

Gulan skulle flyga till sina föräldrar i Sverige under fredagen, men vågade inte efter president Donald Trumps besked om reseförbuden.
Foto: Privat
Gulan skulle flyga till sina föräldrar i Sverige under fredagen, men vågade inte efter president Donald Trumps besked om reseförbuden.

Gulans mamma Sara testades då också positivt för covid-19 och lades in på Karolinska. Hon ligger just nu på ett isoleringsrum och hennes make, Gulans pappa, är nedsövd.

Reseförbud och karantän

Gulan, som är egenföretagare, skulle flyga till Sverige i veckan. Men hon vågade inte efter president Donald Trumps besked om reseförbuden.

– Man kommer inte direkt tillbaka in i landet. Om jag lämnar nu och kommer tillbaka snabbt så sätts jag i karantän i minst två veckor. Men det kan ju ta mycket längre tid än så.

Gulan tvekar därför inför att åka, av rädsla för att inte kunna komma tillbaka till sina barn Darin, 11, och Kayla, 9.

– Jag kan inte lämna mina barn i flera månader om utbrottet blir värre och de stänger överallt. Jag måste välja mellan mina barn och mina föräldrar. Mitt hjärta brister, säger hon.

Foto: Privat
Gulan vågar inte åka av rädsla för att inte kunna komma tillbaka till sina barn Darin, 11, och Kayla, 9.

”Som en science fiction-film”

Gulan önskar att det skulle vara en bättre kommunikation med den svenska sjukvården.

– Ja, men också att man skulle kunna få någon garanti att man kunde resa tillbaka och komma in i landet igen utan problem.

Hon berättar att många svenskar bor i Orange County och att de brukar hjälpa varandra med barnpassning och annat, men då handlar det vanligtvis om några dagar eller en vecka.

– Nu kan det ju bli flera månader. Det är overkligt, som en science fiction-film där allt liksom stängs ner och familjemedlemmar inte får träffa varandra, säger hon.

Gulan är förtvivlad och vet inte hur hon ska göra.

Under fredagen fick hon inga besked över huvud taget om hur läget är för föräldrarna.

– Detta kommer bara bli värre och jag tror fler kommer drabbas. Flera andra kommer att hamna i min situation, säger hon.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Gulans föräldrar vårdas på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE