Larm om Gotlandsträngsel: ”Allmänhet brister”

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-07-24

Riddarsällskapet Tornamenteum har anlitats av Region Gotland och näringslivet för att patrullera ön, bland annat i Visby och på badstränder. Riddarna ska påminna om vikten av att hålla avstånd under högsommarveckorna. Arkivbild.

Allmänheten på Gotland har blivit allt sämre på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, varnar länsstyrelsen.

Samtidigt pekas en ny tydlig riskgrupp ut på ön – restauranganställda.

– Verksamheterna tar ansvar, men det personliga ansvaret från allmänheten brister, säger Amy Rankin, stabschef på länsstyrelsens coronastab.

Länsstyrelsen på Gotland levererade ett tydigt budskap till allmänheten under en pressträff på fredagen – ta ert ansvar.

Detta efter att man den senaste tiden märkt av en markant försämring i efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring att hålla avstånd på gator och torg på ön.

– Vi har sett en gradvis försämring under månaden som gått, framför allt gällande att hålla avstånd, säger Amy Rankin på pressträffen.

– Fram till denna vecka har vi kunnat rapportera om medelgod till hög efterlevnad. Men i rapporten till nästa vecka har vi fått sänka den till låg till medelgod.

60 000 besökare

Försämringen tros bero på flera saker. Dels att det är dubbelt så många människor på ön som vanligtvis, ungefär 60 000 besökare befinner sig just nu på Gotland, dels att det är traditionella festveckor. Man vet att alkoholkonsumtion har stor effekt på bristande efterlevnad.

– Vi kan också se en allmän coronatrötthet, säger Amy Rankin.

Trängseln syns på stränder, i butiker, i kollektivtrafiken och på restauranger.

Samtidigt pekas restauranganställda ut som en ny riskgrupp på ön. Av 43 personer med konstaterad covid-19 på Gotland de senaste veckorna arbetar 16 på restauranger, vilket Vetenskapsradion var först att rapportera om. Men fortsatt är det få som är i behov av vård för covid-19, enligt smittskyddsläkaren.

Enorm press på restauranger

Verksamheterna själva tar dock stort ansvar, säger Andreas Larsson, enhetschef för livsmedelstillsyn och alkoholtillstånd.

– Men sedan vecka 29 får de det svårare och svårare att ta ansvar. Man är i enorm press av dem som vill in och äta och dricka på serveringsställen på Gotland. Det är kö och klungor utanför de flesta ställen i Visby i dag, vi måste se till att undvika det, säger Andreas Larsson.

– Är det fullt så stå inte kvar utanför och vänta. Gå till ett annat ställe, eller fixa mat hemma rent av. Vi måste göra vad vi kan för att verksamheterna ska kunna ta sitt ansvar.

Länsrådet Peter Molin säger att det finns skarpa åtgärder att ta till om det skulle behövas.

– Vi kan faktiskt begränsa antalet tillåtna deltagare i allmänna sammankomster ytterligare. Nu gäller 50 personer, vi kan dock i samverkan med smittskyddsläkare begränsa det ytterligare om det skulle behövas.