Dags att välja – för Joe Biden

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är fortfarande oklart vem Joe Biden väljer som vicepresidentkandidat.

Men en sak är säker.

Det blir en kvinna.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden hade lovat att han skulle presentera sin kandidat den här veckan. Men i går lät han meddela att beskedet dröjer. Det kommer den 10 augusti, kanske ännu senare.

Spekulationerna har varit intensiva ända sedan Joe Biden i mars meddelade att han skulle utse en kvinna. USA har hittills aldrig haft en kvinnlig vicepresident.

– Nu är det avgörande ögonblicket för Joe Biden. Efter all granskning och undersökning av de tänkbara kandidaterna är det nu upp till Joe, säger Bill Richardson, tidigare guvernör i New Mexico, till nyhetsbyrån AP.

Krasst skäl

Richardson var själv vicepresidentskandidat i valet 2008.

– Nu handlar det om hans magkänsla, säger han.

Demokraternas presidentkandidat, Joe Biden.
Foto: Matt Rourke / AP
Demokraternas presidentkandidat, Joe Biden.

Joe Biden har redan avslöjat att samtliga huvudkandidater är svarta. Det är en absolut nödvändighet för att ena landet efter de senaste månadernas våldsamma raskravaller, hävdar en rad ledande demokrater.

Men det finns även krasst politiska skäl.

Enligt de senaste opinionssiffrorna behöver Joe Biden stärka sitt stöd bland de svarta väljarna. Kravallerna har visserligen gett honom medvind i mätningarna. Men just bland svarta väljare har stödet ökat oväntat lite - trots att det är en väljargrupp där demokraterna normalt har ett mycket starkt stöd. Enligt de senaste opinionsmätningarna är Bidens försprång till Donald Trump till och med något mindre än Hillary Clintons försprång i det förra presidentvalet.

Vem det än blir som får uppdraget så bedöms hon få ett mycket stort inflytande på USA:s politik om Biden vinner presidentvalet.

Viktig faktor: Ålder

Vicepresidenten var länge ett uppdrag utan reell politisk makt. Men sedan 1970-talet har uppdraget förändrats. Under sin tid som vicepresident under Barack Obama tog Joe Biden en ovanligt aktiv del av det dagliga arbetet i Vita huset. Det anses troligt att han väljer ett liknande upplägg för sin egen vicepresident.

Åldern är en annan faktor. Om han vinner den 3 november kommer Joe Biden att vara 78 år när han tillträder. Han kommer att vara äldre än någon annan nytillträdd president. Risken att hans hälsa börjar vackla under mandatperioden är större än för en yngre president. Sannolikheten att vicepresidenten plötsligt får ta över ökar. Lång politisk erfarenhet kan därför antas väga tungt i bedömningen.

Mest omtalade kandidaterna

Foto: Kevin Dietsch / TT
Karen Bass.
Foto: Nick Ut
Kamala Harris.
Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Susan Rice.
Publicerad: