Så länge stannar sommarvärmen

Varning: Risk för bränder – trots lägre temperaturer • Här är orterna som drabbas hårdast

Publicerad 2020-08-11

Efter helgens rekordvärme blir det lite svalare – men bara lite.

Prognosen lovar högtryck och lagomvärme ända in i nästa vecka.

– Det blir 20-25 grader i hela landet – som folk allra oftast tycker är ganska lagom, säger Martin Hedberg, meteorolog på Weather.se.

Augusti inledde med högtryck och höga temperaturer. I Skåne tangerades under den gångna helgen decennier gamla augustirekord då termometern visade 33 grader på flera håll.

Värmen, torkan och den låga luftfuktigheten gör brandrisken extremt stor på flera håll i landet, bedömer MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Deras sexgradiga skala går från 1 till 5E. ”E” står för extrem och är den absolut högsta risknivån.

Brandman bekämpar skogsbrand utanför Åtvidaberg.

’Lättantändligt’

I går var risken på 5E-nivå från Båstad och söderut, vidare längs Östersjökusten upp över Blekinge, Kalmar län, Öland och Gotland.

– När du har 5E är det oerhört lättantändligt med väldigt höga spridningshastigheter, säger Jonas Nylén, brandingenjör vid Räddningstjänsten Skåne nordväst.

Kommande helg ligger stora delar av Götaland och Sveland på 5E-nivå, enligt MSB:s prognos.

Därför följer myndigheten utvecklingen noga.

– Vi har sex helikoptrar och två flygplan i beredskap just nu och tar hela tiden nya beslut om eventuell utökad beredskap, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB.

Resurserna flyttas och fördelas kontinuerligt till platser där behovet bedöms vara störst.

– Vi har flugit upp två helikoptrar till Mora och ner två helikoptrar till Växjö. Sedan har vi två i Västerås och två skopande flygplan i Nyköping. Då täcker man dessa områden om det skulle börja brinna.

Kvällsdopp vid Titanicpiren i Malmö.

’Riktigt problematiskt’

Temperaturerna i veckan väntas sjunka efter rekordnoteringarna i lördags och söndags. Trots det är det fortsatt torrt och högtrycksbetonat i Götaland och Svealand så långt prognoserna sträcker sig.

– Om torkan håller i sig skulle det kunna bli riktigt problematiskt, säger Martin Hedberg, meteorolog på Weather.se.

Det mesta talar för att ­torkan kommer att breda ut sig, menar han.

De omfattande skogsbränderna sommaren 2018 uppstod under särskilt ­extrema förhållanden. Men det finns ändå fog att nu jämföra riskerna, enligt Martin Hedberg.

– Det är populärt att jämföra vilken som var värst. Men det kan vara illa, vare sig det är värst eller näst värst. Om MSB går ut och varnar för brandrisk i skog och mark är det verkligen läge att ta det på största allvar, säger Martin Hedberg.

– Vädret fortsätter vara ganska torrt. Vi har ett högtryck som präglar vädret, det bildas en del regnskurar. Men det dröjer innan vi har ett heltäckande nederbördsområde som drar in. Det kan möjligtvis komma in lågtrycksbetonat väder om en vecka. Men det är fortfarande osäkert.

Klassiskt väder

Men om det är extremt torrt i skog och mark kommer temperaturerna att ligga på 20 till 26 grader närmaste tiden - i hela landet.
– Det blir ganska klassiskt sommar­väder. Jag tror många tycker det är ganska behagligt mellan 20 och 25 grader, säger Martin Hedberg.

 

Brandrisken just nu

Det råder för tillfället hög eller extremt hög risk för gräs- och skogsbrand i flera delar av Sverige, enligt MSB.

Följande beredskap finns på plats sedan i går klockan 13, fram till i morgon klockan 13:

  • Två helikoptrar i Västerås förberedda för Gotland
  • Två helikoptrar i Mora
  • Två helikoptrar i Växjö
  • Två mindre skopande flygplan i Nyköping

Bedömning av brandriskläget sker ­löpande och nytt beslut om beredskap kan tas om läget förändras.

Källa: MSB
 

Skogsbränderna 2018

De stora skogsbränderna i Gävleborg, Jämtland, ­Dalarna och Västernorrland 2018 täckte som mest en yta motsvarande 25 000 hektar. Totalt 23 000 eldhärjades under juli. Ytterligare 5 000 hektar omfattade alla småbränder sammanräknade.

– Skogsbrandssäsongen 2018 var exceptionell med mycket höga brandriskvärden över en längre tid, säger Leif Sandahl sakkunnig på MSB i en sammanfattning.

Källa: MSB

Örestrandsbadet Helsingborg.