Assistent drogade brukare med Stesolid

Uppdaterad 2019-09-06 | Publicerad 2019-08-31

Arkivbild.

En personlig assistent i Göteborg har avskedats med omedelbar verkan. Ytterligare en anställd från samma assistansbolag har varslats om uppsägning.

Orsaken är allvarlig vanvård, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

En sängbunden kvinna har bland annat drogats och lämnats sovande utan tillsyn i nästan två dygn.

Enligt en lex Sarah-anmälan från ett assistansföretag i Göteborg har en sängliggande brukare drogats och vanvårdats svårt. Brukaren har vid flera tillfällen lämnats påverkad och liggande i sin egen urin i många timmar, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Brukaren har också vid flera tillfällen drogats med lugnande preparat så hon inte ens varit kontaktbar. Vid ett tillfälle larmades till och med ambulans.

Enligt anmälan är det annan personal vid företaget som upptäckt att något inte stått rätt till i somras. Företagets samordnare har varit orolig, kontaktat hemsjukvården och frågat om de kunnat testa vad brukaren fått i sig.

Enligt anmälan har det framkommit att en anställd bland annat gett sin egen Stesolid, ett narkotikaklassat och receptbelagt läkemedel, till brukaren, som sedan sovit i 36 timmar.

Personal ska också med rena lögner ha nekat brukaren att komma upp ur sängen för grundläggande behov. Assistenten ska ha påstått att lyften varit trasig eller att strömmen gått.

Misstankar finns också att assistenten stulit morfinplåster och även annat morfinpreparat vid flera tillfällen.

Företaget har nu kontakt med brukarens anhöriga angående en eventuell polisanmälan. Företagets biträdande verksamhetschef skriver att man under hösten kommer att uppdatera samtliga anställda kring rutiner och policy.