Kraftig explosion på Södermalm – ingen gripen

Tittar om det finns samband med tidigare explosion

Publicerad 2022-09-24

Polisen larmades vid midnatt om en kraftig smäll på Södermalm i Stockholm.

Nu tittar polisen på om det finns samband med en tidigare explosion en dag innan.

– Det är något som har exploderat, säger Jonas Widmark, RLC-befäl hos polisen.

Strax efter midnatt hörde många personer av sig till Aftonbladet som hört den kraftiga smällen.

En person som bor cirka en kilometer från platsen vaknade av explosionen.

– Jag låg i sängen precis vid fönstret. Jag trodde först att det var nån som sköt fyrverkerier precis utanför. Men sedan skakade fönstren i flera sekunder som av en tryckvåg, säger hon.

”Våra fönster skallrade som tusan”, skriver en annan person.

Explosionen ska ha hörts över stora delar av Södermalm i centrala Stockholm.

Bombskyddet på platsen

Polisen fick in många larm vid klockan 00.03.

Polisen har varit på plats med en stor styrka under natten.

– Det är skador på bottenvåningen på det aktuella huset, och skador på fönster på flera hus, säger polisens RLC-befäl Jonas Widmark.

Polisen spärrade av kring huset och bombskyddet fick kallas in. Polishelikopter cirkulerade även i området.

Under natten uppgav räddningstjänsten att man evakuerat ett 20-tal personer från en av portarna i flerfamiljshuset. De boende fick evakueras till en närliggande lokal.

Polisen utredde till en början händelsen som allmänfarlig ödeläggelse men ändrade på lördagsmorgonen rubriceringen till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Ingen person är gripen men under natten hämtades en person in till förhör. Personen är inte längre kvar på polisstationen och förhöret har avslutats. Det finns i nuläget inga uppgifter om att fler personer hämtats till förhör i samband med händelsen.

Undersöker samband

Bara ett dygn tidigare inträffade en mycket kraftig explosion i Huvudsta i Solna norr om Stockholm.

Bilder från platsen visade hur hela entrén och fönsterrutor flera våningar upp på ett hus har blåsts ut. Plåten på flera balkonger hade lossnat.

På lördagsmorgonen hade ingen person gripen.

Det är för tidigt att säga om händelserna är kopplade till varandra, uppger polisen men att de tittar på om det kan finnas samband.

– Det är alltid en vanlig utredningsåtgärd att man tittar på liknande händelser i närtid, säger Towe Hägg, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

Polisen var under morgonen vid platsen och arbetade. Under dagen och helgen kommer det vara en ökad polisiär närvaro i området.

– Vi arbetar med att samla in, dels har vi en teknisk undersökning som inte är helt avslutad ännu. Sedan arbetar vi i utredningen genom att titta på det material som har kommit in. Vi tittar även på om det finns eventuella kameror i området som kan hjälpa oss, säger Towe Hägg.

Följ ämnen i artikeln