Saras ex-sambo döms till tio års fängelse

Uppdaterad 2023-02-16 | Publicerad 2023-02-15

Sara lever gömd.

Saras ex-sambo åtalades för att under nio års tid övervakat, kontrollerat, våldtagit henne och brutit ner hennes vilja.

Idag döms mannen, en lärare i 50-årsåldern, till tio års fängelse i en dom som nu kan bli vägledande.

– Jag är helt omtumlad. Jag är så tacksam att tingsrätten förstod vilken situation jag levt i och jag hoppas att den här domen kan hjälpa andra, säger Sara.

Kammaråklagare Henrik Stiernblad hade yrkat på tio års fängelse för Saras ex-sambo – något som tingsrätten håller med om.

Mannen, en lärare i 50-årsåldern, åtalades för flera grova våldtäkter och våldtäkter av normalgraden, grovt koppleri och grov kvinnofridskränkning. I den sista punkten ingår även misshandel och olaga hot efter att sambon berättade för Sara hur han skulle stycka henne om hon lämnade honom.

Mannen dömdes idag mot sitt nekande för samtliga åtalspunkter.

– Jag ser detta som ett principiellt viktigt fall. Jag uppfattar deras relation som en extrem normaliseringsprocess. På ytan förefaller hon ha haft möjligheter att göra val men i praktiken har hon utsatts för sådan påverkan av honom att hon inte haft något val alls, har Stiernblad tidigare sagt.

”Helt omtumlad nu”

Tingsrätten håller med åklagaren om hur Saras vilja brutits ner.

”Under den tid (åtalad) levt med Sekretess B (Sara) har han brutit ner hennes förmåga att motsätta sig hans vilja och värja sin sexuella integritet”, skriver rätten.

– Det här är en seger inte bara för Sara utan för andra kvinnor i hennes situation. Jag tänker att det här blir en prejudicerande dom om den håller även i hovrätten. Det här är den första dom som mig veterligen lägger normaliseringsprocessen som grund, säger Saras målsägandebiträde Rebecca Lagh.

För Sara kom dagens besked som en chock. Senast igår fick hon sitta i olika säkerhetssamtal för att förbereda hur hon och barnen skulle göra om sambon skulle frias.

Skulle de behöva flytta då?

– Jag hade förberett mig på det värsta så jag är helt omtumlad nu. Jag är så tacksam att tingsrätten förstod vilken situation jag levt i och jag hoppas den här domen kan hjälpa andra, säger Sara.

Att bearbeta det hon varit med om har Sara inte börjat med.

Sara har i en artikel i Aftonbladet berättat om livet med sambon.

Hur han sakta bröt ner henne tills hon på slutet inte längre hade någon egen vilja.

Deras gemensamma hem var utrustat med övervakningskameror, på jobbet ringde han henne konstant. Varje månad fick hon redovisa sina telefonlistor för honom. Vilka hade hon ringt och varför?

– Jag var aldrig fredad. Det går inte att beskriva stressnivån jag levde under, säger hon.

Höll henne vaken för sex

Sambon fick henne att skriva på avtal som gav honom rätt till samlag sex gånger i veckan. Han fick även Sara att skriva över vårdnaden om deras gemensamma barn på honom, något hon inte kan förstå idag men som då i situationen hon levde i kändes rimligt.

När sambon inte fick sex på det sätt han ansåg sig ha rätt till höll han Sara vaken genom att tända och släcka lamporna, dra ner täcket och peta på henne tills hon inte längre orkade protestera.

Hon lärde sig även att urskilja vissa ledtrådar innan för att veta om det skulle bli en våldsam kväll eller inte. Sambon hade en Rolex-klocka han var rädd om.

– Tog han av sig den visste jag att det skulle göra ont. Den ville han för allt i världen inte förstöra.

Och så fick han henne att tatuera in hans namn i svanken med stora, feta bokstäver så att det skulle vara tydligt vem hon tillhörde.

Tatueringen ska bort

Efter att Aftonbladets artikel publicerats strömmade mejl in till Sara från läsare som ville hjälpa henne att ta bort stämpeln från sin förövare.

– Jag har faktiskt en tid inbokad imorgon tack vare en av de personerna. Tatueringen ska bort, säger Sara som vill tacka alla som hört av sig.

– Det kommer ta ett tag innan det sjunker in att så många personer som inte känner mig velat hjälpa mig. Det är helt otroligt. Jag vill säga tack från botten av mitt hjärta.

Situationen Sara levde i varade i nio år. Själv tror hon aldrig att hon vågat lämna utan att hon hade varit kvar i relationen än idag om inte en väninnan anonymt polisanmält.

– Eller så hade jag tagit mitt liv. Han hade brutit ner min vilja och min livslust och jag såg ingen utväg. Han hade sagt att han skulle döda mig om jag lämnade honom och jag trodde inte att någon någonsin skulle tro på mig om jag berättade, säger Sara.

I en låda fann man en stor mängd sexleksaker. Sambon använde ofta sadistiska inslag när han ville ha sex med Sara.

”Idag är jag glad”

Tingsrätten resonerar i domen hur de kommit fram till påföljden – tio år i fängelse. De menar att Sara blivit utnyttjad både ekonomiskt och sexuellt, att hon utsatts för en rad grova kränkningar och övergrepp, och att hon hela tiden levt med en rädsla att allt skulle bli än värre om hon protesterade.

Sekretess B har befunnit sig i en mycket utsatt och närmast tvångsliknande situation som har trappats upp under tiden som brottsligheten har pågått, skriver tingsrätten”

Saras ex-sambo ska även betala 678 289 kronor i skadestånd till Sara.

Sara är glad idag säger hon, men hon känner sambon och är säker på att han kommer att ta fallet vidare även till hovrätten.

Inom kort stundar även en vårdnadstvist mellan dem.

– Det kommer ta tid innan detta är över. Men idag är jag glad. Glad och lättad, säger Sara.

Fotnot: Sara heter egentligen något annat.

Texten uppdateras fortlöpande

Följ ämnen i artikeln