Theodor Engström döms för mord – och terrorbrott mot Annie Lööf

Annie Lööf: ”En lättnad när domen kom”

Publicerad 2022-12-06

Theodor Engström, 33, döms till rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten anser inte är att mordet på Ing-Marie Wieselgren var ett terroristbrott.

Det bedöms däremot mordförberedelserna mot Annie Lööf vara.

”Ett attentat mot Annie Lööf hade fått stora konsekvenser för samhället”, skriver rätten.

Den 6 juli i somras mördade Theodor Engström Ing-Marie Wieselgren, 64, nationell psykiatrisamordnare på SKR, i Almedalen.

Hans knivdåd föregicks av en veckas rekognoscerande inne i Visby. Han var ständigt beväpnad så han skulle vara redo att agera om han fick syn på någon av sina måltavlor.

Theodor Engström åtalades för terroristbrott genom mordet på Ing-Marie Wieselgren, och förberedelse till terroristbrott genom mordplanerna på Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Frias för terrorbrott gentemot Wieselgren

I domen från Gotlands tingsrätt meddelas att Engström döms för förberedelse till terroristbrott, mord och narkotikabrott.

Mordet på Ing-Marie Wieselgren bedöms av tingsrätten inte som ett terroristbrott.

”Trots Ing-Marie Wieselgrens omvittnat stora kunskaper och starka ställning inom psykiatrin anser tingsrätten därför inte att hennes position som nationell samordnare inom SKR är sådan att den i sig medför att mordet på henne allvarligt har kunnat skada Sverige” skriver Gotlands tingsrätt.

När det gäller Centerpartiets ledare gör rätten en annan bedömning.

”Tingsrättens slutsats av den framlagda bevisningen blir att ett attentat mot Annie Lööf hade fått stora konsekvenser för samhället. Följderna hade blivit betydligt mer vittgående än vad som faktiskt blev följden eller som hade kunnat inträffa på grund av mordet på Ing-Marie Wieselgren.”

Annie Lööf: En lättnad

Det bedöms heller inte som en ”ringa” risk att brottet mot Annie Lööf skulle genomföras, något som Engströms advokat menat.

– Konsekvenserna, inte bara för Almedalsveckan, utan för samhället i stort, de hade blivit betydande på ett sådant sätt att man kan säga att landet Sverige hade kunnat skadats på ett allvarligt sätt om brottet hade genomförts, säger lagmannen Per Sundberg på tingsrättens pressträff.

Annie Lööf har efter händelserna meddelat sin avgång. Den avgående Centerledaren skriver på Instagram att hon i dag framförallt tänker på Ing-Marie Wieselgrens anhöriga, i deras sorg och saknad.

”Det är för mig personligen en lättnad i dag när domen kom. Engström döms också för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Det visar att tingsrätten ser hoten mot demokratin och mot politiker som mycket allvarligt.”

Yrkade på livstids fängelse

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Theodor Engström var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Han hade även samma störning när undersökningen genomfördes.

Men när rättegången avslutades yrkade kammaråklagare Henrik Olin ändå på livstids fängelse. Detta med hänvisning till brottets straffvärde, och att han uppfattar Theodor Engströms vårdbehov som begränsat.

Det framkom under rättegången att Engström nekat till läkarkontakter och medicinering i häktet.

– Det går heller inte i det här sammanhanget att bortse ifrån de, i och för sig gamla, digitala anteckningarna där Theodor Engström resonerar kring påföljd vid allvarliga brott, och resonerar kring att sikta mot rättspsykiatrisk vård i händelse av att han skulle åka dit, sa Henrik Olin under slutanförandet, enligt TT.

Här grips Theodor Engström på gatan i Almedalen.

Utspelet: ”Attacking my reality!”

Theodor Engström, som även tidigare under rättegången fått utbrott när åklagaren gått igenom innehållet i hans gamla hårddiskar, reagerade:

”You're attacking my reality!”

”I'm done!”

Rättens ordförande beslutade att Engström skulle ledas ut till ett rum och lyssna på slutet därifrån.

Engströms advokat Staffan Fredriksson tog utspelet som intäkt för att hans klient ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Det är min bestämda uppfattning att han ska inte sättas i fängelse, sa advokaten till TT.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård

Så blev alltså även utfallet i Gotlands tingsrätt.

”Brott har begåtts under påverkan av allvarlig psykisk störning”, skriver rätten.

Åklagarens yrkanden om att Engström ska dömas till livstids fängelse lämnas därhän.

”Att straffvärdet för brottsligheten är mycket högt, att Theodor Engström i flera år gamla dagboksanteckningar resonerat om möjligheten att få vård i stället för fängelse, att han inte haft psykiatrisk vård eller medicinering mot psykisk ohälsa under häktningstiden eller att det kan finnas möjlighet att få viss psykiatrisk behandling under en fängelsevistelse ändrar inte den bedömningen”.

Ing-Marie Wieselgrens anhöriga tilldelas de skadestånd och ersättningar som deras målsägandebiträde yrkat på. Däremot avslås Annie Lööfs yrkande på skadestånd för kränkning.

Insatsen vid platsen i Almedalen.