Mats Löfving utreddes för jäv – återupptas efter nya avslöjanden

Publicerad 2022-12-09

Dåvarande Noa-chefen Mats Löfving hade en relation med Linda Staaf efter att hon tilldelades jobbet som polisens nationella underrättelsechef.

I samband med att förhållandet uppdagades utreddes Löfving misstänkt för jäv av Särskilda åklagarkammaren –  som nu återupptar ärendet, kan Aftonbladet avslöja.

– Jag ska titta på det här igen då nya uppgifter kommit in och en del av sakerna vi hämtade in då kommer i ett annat ljus, säger Bengt Åsbäck, vice chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Efter Expressens avslöjanden om de interna utredningarna mot Stockholmspolisens chef Mats Löfving, tidigare vice rikspolischef, har nya avslöjanden duggat tätt kring den 61-årige polistoppen.

Enligt vice chefsåklagare Bengt Åsbäck började Särskilda åklagarkammaren titta på utnämningen av Linda Staaf som Noas underrättelsechef efter en rapport av polisforskaren Stefan Holgersson, där oklarheter framkom.

– Det var ingen anmälan som kom, utan vi kan inleda en förutredning utifrån vår bevakning av omvärlden. Det var den holgerssonska rapporten som låg till grund för att vi ville titta närmare på tjänstetillsättningsärendet. Det var det vi koncentrerade oss på då, och den relation de två påstods ha haft, säger Bengt Åsbäck.

Linda Staaf och Mats Löfving på en pressträff 2019.

Ska ses över

Bengt Åsbäck.

Förutredningen ledde aldrig till att man då inledde en förundersökning, men i och med den senaste veckans publiceringar kommer ärendet att ses över igen.

– Vi har fått flera anmälningar i närtid. Jag ska titta på dem och ta fram mitt ärende för att se om det finns anledning att göra en omprövning, säger Bengt Åsbäck.

Förutom att titta på den tidigare utredningen kring en eventuell jävsituation kommer Särskilda åklagarkammaren att titta på andra eventuella oegentligheter med utnämnandet.

Vice åklagaren nämner bland annat att man kommer se över om Linda Staafs utbildning innan utnämningen varit adekvat.

Expressen har skrivit om hur polisens säkerhetschef Ari Stenman polisanmälde Löfving i december i fjol, efter att ha haft samtal med Noas underrättelsechef Linda Staaf.

Uppdagades på lunch

Stenman gjorde en anmälan om grov kvinnofridskräkning, olaga förföljelse och ofredande, där Linda Staaf angavs som brottsoffer. Enligt Aftonbladets uppgifter ska anmälningarna ha gett bilden av att ett förhållande fyllt av förföljelser, härskartekniker och svartsjuka.

Under fredagen skrev tidningen om en dittills okänd anmälan mot Mats Löfving rörande misshandel, där återigen Linda Staaf ska ha utpekats som offret.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska en anmälan ha nått polisens avdelning för särskilda utredningar, SU, efter att avdelningens chef Ebba Sverne Arvill haft ett lunchmöte med en kvinnlig polischef som då berättat om en misstänkt misshandel som Linda Staaf utsatts för. Chefen för Särskilda utredningar ska därefter ha upprättat en anmälan som lades ner av åklagare eftersom det handlade om tredjehandsuppgifter om inte gick att leda i bevis, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Mats Löfving och Linda Staaf.