Knivmördare har rymt från fängelset: ”Ytterst olyckligt”

Publicerad 2022-10-27

Dömda mördaren Krister Tholson har rymt från fängelset.

Han avvek mitt i natten från en klass 3-anstalt i Botkyrka.

– Det är klart att det är allvarligt, säger en inspektör på polisens Fast-grupp till Aftonbladet.

Krister Tholson, 32, är dömd till 15 år fängelse för ett knivmord på en man utanför en krog i Värmland 2014.

Den 18 oktober rymde han från anstalten Asptuna i Botkyrka, där han avtjänar sitt straff.

– Han rymde mitt i natten. Det är ju en klass 3-anstalt så man kan anta att det är en ganska öppen anstalt, säger inspektören.

Exakt vilka åtgärder som har vidtagits för att få tag i mördaren kan inspektören inte gå in på. 

– Vi har ett antal olika verktyg som vi använder oss av, säger inspektören. 

Hur allvarligt ser ni på det här?

– Det är klart att det är allvarligt. Han är dömd för mord och det är viktigt att han lokaliseras och grips. Det är även viktigt för den mördades familj och anhöriga.

”Inga direkta rymningshinder”

Krister Tholson.

Ulrik Andersson är gruppchef på placeringssektionen på Kriminalvården och bekräftar att en intagen avvikit från Asptuna för nio dagar sedan.

– Omständigheterna kring själva avvikelsen känner jag inte till närmare. Men jag kan säga som så, sitter man på en anstalt med lägsta säkerhetsklassen så finns det inga direkta rymningshinder eller så. En del anstalter med lägsta klass har staket, och en del lite taggtråd. Men inget omfattande, det är inga murar eller sånt.

Hur kunde han rymma?

– Det är inte öppna dörrar eller så. På en anstalt i lägsta säkerhetsklass så är inte de intagna inlåsta på sina rum utan på bostadspaviljongen på kvällarna. Men med det sagt är det såklart inte tillåtet att lämna anstalten, men det finns inga omfattande säkerhetsarrangemang.

– Har man bestämt sig avvika från lägsta säkerhetsanstalten kan man göra det. Sen gör vi allt för att försöka förhindra det. Det finns personal som är uppmärksam och har övervakning dygnet runt, säger Ulrik Andersson.

Kriminalvården har inlett en utredning gällande ärendet.

– Det är ytterst olyckligt att intagna avviker och det här utreds noggrant av Kriminalvården. Vad som hänt, varför det har hänt och om man gjort några missar någonstans och om man kan ta lärdom av vad som hänt för framtiden, säger han.

Vy över anstalten Asptuna.
Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln