Utpekade journalisten: ”Erdogan har känt mig personligen i flera decennier”

Publicerad 2022-11-09

Bülent Kenes, 53, satt och åt middag hemma med familjen i Stockholm.

Då hörde de hur Turkiets president kallade honom terrorist.

– Min son och fru blev lite chockade. Min fru sade inget på flera minuter, berättar han.

Följ ämnen
Nato

Vid pressträffen efter mötet under tisdagen mellan den svenske statsministern och Turkiets president om Sveriges Nato-ansökan nämnde Recep Tayyip Erdogan plötsligt Bülent Kenes namn. Kallade honom terrorist och krävde att han ska utlämnas.

Bülent Kenes berättar om gårdagen för Aftonbladet:

– När min fru ringde och bjöd in till middag tog jag olyckligtvis med mig min iPhone och lade den på matbordet för att lyssna på presskonferensen. När vi åt måltiden hörde vi mitt namn nämnas av Erdogan.

Den turkiske journalisten Bülent Kenes hotas av tre livstidsstraff om han skickas till Turkiet.

– Min son och fru blev lite chockade, min fru sade ingenting på flera minuter. Och min son sade ”väntade du dig att Erdogan skulle nämna ditt namn, var det därför du tog med mobilen till bordet?” Jag sade ”nej, det var en överraskning för mig”, säger Kenes och skrattar lågmält.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– Men det var egentligen inte så överraskande för mig. Som kritisk journalist som fortsätter att höja sin röst mot despoti och mot den islamofascistiska regimens brott mot mänskliga rättigheter så kan du förvänta dig vad som helst från en despot som Erdogan. Han skulle enkelt kunna organisera en mordpatrull bestående av jihadister och döda mig. Det skulle inte heller förvåna mig.

Kenes menar att Erdogan använde hans namn som ”ett bud på förhandlingsbordet”:

– Jag är kritisk och frispråkig, men bara en journalist. Det är så fånigt, så dumt, så absurt att Erdogan använde mitt namn i förhandlingarna om Sveriges Nato-medlemskap. Det är så löjligt, så asymmetriskt.

Varför valde han just ditt namn, och inte någon annans?

– Jag vet inte, men jag har två teorier om det. Den första är mer optimistisk. Erdogan har känt mig personligen i flera decennier. Jag var en publik person i Turkiet, så kanske var det omedvetet. Det kanske var en tillfällighet att han mindes just mitt namn under presskonferensen och nämnde det.

– Den andra teorin är mer pessimistisk. Erdogan anser att jag och tidningen Today’s Zaman som jag var chefredaktör för i Turkiet förrådde dem. Under hans två första presidentperioder stödde jag hans demokratiseringsprocess. Men 2011 fick han nästan 50 procent av rösterna och ändrade mentalitet. Han började samarbeta med radikala islamiska terrororganisationer i Syrien, Irak, Egypten och Libyen. Han gjorde Turkiet till en landningsbana för internationella jihadister från olika länder. När jag kritiserade detta på engelska i en tidning som följdes av diplomater runt världen ansåg regimen att jag förstörde deras image.

Ulf Kristersson och Recep Tayyip Erdogan skakar hand efter sin gemensamma presskonferens i Ankara på tisdagen.

Vad vill du säga till Ulf Kristersson efter hans möte med Erdogan?

– Det var ett stort misstag att sätta sig vid förhandlingsbordet med en despot. Erdogan är en tyrann i en islamofascistisk diktatur.

Är du rädd att deporteras från Sverige nu?

– Ärligt talat har jag tappat lite av min tillit till svenska politiker. Men Sverige följer lagar och internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Så jag är förstås lite orolig, men jag tror inte att Erdogan kommer att få vad han vill ha från Sverige, säger Bülent Kenes.

Sedan han flydde till och fick politisk asyl i Sverige 2016 skriver han om brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet från hemmet i Stockholmsområdet, och är en av grundarna bakom Stockholm Center for Freedom. I Turkiet är han åtalad för terrorism och hotas av tre livstidsstraff.

– Orsaken är en artikel jag skrev en vecka före kuppförsöket 2016. De har fabricerat brott och anklagar mig för att vara en kuppmakare, säger Kenes.

Aftonbladet har sökt statsminister Ulf Kristersson (M), men Moderaterna har avböjt att kommentera Bülent Kenes uttalanden.