Sverige hotas av valresultatet

LONDON. Det finns minst ett skäl till varför svenskar bör bry sig om det brittiska valet.

Utgången bli avgörande för Europas framtid.

Vinner de konservativa finns risken att Storbritannien lämnar EU.

Om David Cameron sitter kvar som premiärminister har han lovat en folkomröstning om landets framtid i EU senaste om två år, 2017.

Cameron avgav löftet i ett skede när främlingsfientliga och EU-skeptiska Ukip gick fram som en slåttermaskin i väljaropinionen. Löftet var ett sätt att hålla kvar de konservativa väljarnas hos Tory-partiet.

Men deadline närmar sig. Folkomröstningen i Skottland visar hur de etablerade partierna kan missbedöma opinionen i en viktig fråga.

Kanske är hotet om ett brittisk EU-utträde överdrivet. Kanske inte.

Jag föreställer mig att många britter resonerar lite som möbelhandlaren Peter Thomas i Ramsgate i södra England som vi träffar när han är på väg till sin butik.

– Jag har alltid röstat på de konservativa men i år funderar jag på att lägga min röst på Ukip istället. Jag vill att Europa ska känna hotet om ett brittiskt utträde och därmed gå med på att ge oss bättre villkor. Jag tycker att Bryssel lägger sig i alldeles för mycket och reglerna om den fria rörligheten för EU-medborgare fungerar inte som det var tänkt.

Elak

Med en distinkt handrörelse borstar han bort några mjäll från kavajen.

– Europas politiker tycker att det vet bättre än jag vad som är bra för mig. Det gillar jag inte.

Vill man vara lite elak kan man jämföra britterna med Grekland. Grekerna har skrivit på ett avtal om att genomföra ekonomiska reformer och nedskärningar för att i utbyte få nödlån från EU. Nu vill grekerna att övriga Europa ska gå med på lättnader.

Britterna har skrivit på Lissabon-avtalet som reglerar hur mycket EU får bestämma. Nu är britterna irriterade över att EU bestämmer så mycket och vill ha egna undantag.

Storbritannien är inne på en farlig väg, säger John Springford, brittisk EU-expert på tankesmedjan Center for European Reform, CER. Ingenting talar för att övriga Europa skulle gå med på så stora förändringar som britterna kräver.

Hans kontor ligger på en liten sidogata i Westminster, nästan granne med det brittiska parlamentet. Träden blommar i parken framför.

Skada

CER är positivt inställd till EU men inte okritiskt mot den europeiska gemenskapen. Han tror inte riktigt att britterna har förstått vidden av ett utträde.

– Landets ekonomi skulle ta stor skada. Kostnaden för att handla med EU ökar. Färre utlänningar skulle vilja investera i Storbritannien.

Springford drar med handen genom sina krulliga lockar och tar en klunk cappuccino.

– Exakt hur stora kostnader blir vet vi inte förrän landet har förhandlat fram ett nytt avtal med EU.

I dag är opinionen delad. Något fler vill stanna kvar i EU än som vill gå ur. Men en klar majoritet vill få till nya villkor.

För Sverige innebär ett brittiskt utträde att man förlorar en viktigt allierad inom unionen.

– Sverige skulle också drabbas men den största förloraren blir Storbritannien.

Att britterna bara skulle kunna gå över till EES-avtalet som exempelvis Norge har håller Springford för uteslutet.

– Då skulle britterna fortfarande vara bundna av en rad regler. För att få fri rörlighet för varor måste man även acceptera fri rörlighet för människor och det vill inte britterna.

Istället vill Storbritannien plocka russinen ur kakan. En strategi som Springford dömer ut som ogenomförbar. Övriga EU länder är inte beredda att gå med på så långgående undantag bara för att ha kvar britterna i unionen.

Blir det Labourledaren Ed Miliband som får bilda regering efter valet så försvinner problemet åtminstone tillfälligt från agendan. Miliband vill inte ha någon folkomröstning om EU.

Nu är det inte säkert att det blir en folkomröstning även om Cameron vinner valet den 7 maj. Opinionsmätningarna tyder på att inget av de två stora partierna kan få egen majoritet. För att få till en omröstning måste Cameron ha med sig andra EU-kritiska partier men inte ens då är det säkert att han når en majoritet.

Förr eller senare tror John Springford ändå att det blir en folkomröstning.

– Trycket kommer at bli ännu hårdare på nästa konservativa ledare att stå upp mot EU och hålla en omröstning. Annars är risken stor för väljarflykt till Ukip och liknande partier.