Volkswagens kris ger miljonsmäll för svenska aktiefonder

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2015-09-23

Volkswagens utsläppsskandal har fått företagets börsvärde att störtdyka.

Det ger en miljonsmäll för många svenska fondportföljer – däribland jättefonden statliga AP7.

Avslöjandet att tyska Volkswagen grovt fuskat med sina utsläppssiffror för dieselbilar på den amerikanska marknaden slog ner som en bomb i måndags.

Och biljättens aktie har sedan dess befunnit sig i fritt fall.

Försvunnit miljoner

Det har nu blåst miljonhål i svenska fondportföljer hos bland andra Sjunde AP-fonden, Nordea och Folksam, skriver Dagens Industri.

Sedan måndagsmorgonen hade fordonsjättens aktie fallit med 37 procent och för AP7 har det inneburit en värdeminskning med 77 miljoner kronor. Fonden består bland annat av 140 000 VW-aktier, som dock inte ens uppgår till en procent av den samlade fondportföljen, enligt DI.

– Det här är en besvikelse. Naturligtvis önskar vi att alla företag vi investerar i ska sköta sig. Inte bara följer lagar utan också gå längre än så i ansvarstagande”, säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på AP7, till Dagens Industri.

Volkswagens värde har sjunkit med över 220 miljarder kronor efter skandalens utbrott, och företaget har avsatt över 60 miljarder kronor för att hantera krisen, enligt nyhetsbyrån AP.

Brottsutredning inledd

Redan har advokater i USA förberett minst 25 fall av grupptalan där det förbereds för att stämma företaget.

USA:s justitiedepartement uppges också ha inlett en brottsutredning mot VW, och förutom miljöbrott skulle brottsmisstankarna kunna röra bedrägeri och spridning av falska uppgifter, enligt TT.

– Inget företag borde tillåtas att smita från våra miljölagar eller lova konsumenter produkter som är falska, säger New Yorks statsåklagare Eric Scheiderman i ett uttalande.