Källa: Bevisat passagerarplan nedskjutet

Publicerad 2015-07-16

Passagerarplanet MH17 som störtade i Ukraina för precis ett år sedan sköts ner av proryska rebeller. Det säger en källa som sett utkastet till haverirapporten skriver TT.

Bevis pekar på att proryska rebeller sköt ner det malaysiska passagerarplanet MH17 över östra Ukraina för nästan precis ett år sedan skriver TT.

Slutsatsen dras i ett utkast till en haverirapport om händelsen, då 298 människor omkom, rapporterar CNN med hänvisning till en källa som sett de nederländska utredarnas preliminära undersökning.

Rysk missil

Enligt källan sköts planet ner med en rysk luftvärnsrobot från en by i ett område som kontrolleras av proryska rebeller.

Amerikanska myndigheter har redan tidigare gått ut med att flygplanet skjutits ner av en missil, även om det inte bekräftats av någon slutgiltig rapport. Enligt källan som pratat med CNN skrivs det i haverirapporten att det handlar om en så kallad Buk-missil, en rysk missil som skjuts från marken. Den ska ha avfyrats från en by i ett område kontrollerat av ryska rebeller.

Kritiserar flygbolaget

Haverirapporten ska vara flera hundra sidor lång. En annan källa menar att den anger minut för minut vad som hänt under MH17:s flygning. Båda källorna säger att rapporten inte bara pekar ut proryska rebeller utan också kritiserar Malaysia airlines för hur de hanterat sina flygningar den dagen. Andra flygbolag undvek nämligen att flyga över det oroliga området, men Malaysia airlines noterade inte varningarna skriver CNN.

Rapporten skrivs av holländska utredare och man tittar både på flygolyckan men också på besluten som fattats gällande säkerheten när man valt flygrutt.

Följ ämnen i artikeln