Över 1 600 klagomål om snöröjning: ”Prioriterar cyklister”

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP): Inte nöjd

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

På väg till jobbet upptäckte sjukgymnasten Emma Lenholm något som fick henne att reagera. Cykelvägen var perfekt sopad, medan gångbanan var både isig och full av snö.

– Cyklister kan låta cyklarna stå en dag, fotgängarna har inget val, säger hon.

Över 1 600 klagomål togs emot på trafikkontoret i Stockholm under förra veckan. Kritiken har handlat om hur snöröjningen sköts i staden. Emma Lenholm jobbar som sjukgymnast på S:t Görans sjukhus och för henne blev problemet tydligt när hon var på väg dit på måndagsmorgonen.

– Det blev så ironiskt när jag såg det här på vägen till mitt arbete på ortopedmottagningen. Det är ju vi som tar hand om alla som kommer in med brutna handleder och fotleder, säger Emma Lenholm.

1 av 2 | Foto: Emma Lenholm
Cykelbanan är fri från snö – men inte gångvägen.

”Prioriterar cyklister”

Hon reagerade på att det var så tydligt hur cykelvägen var sopad medan gångbanan var hal och full av snömodd. Under en isig dag i Stockholm söker omkring 200 personer vård efter att de ramlat, visar en sammanställning från Region Stockholm.

– Det vore skönt om det var torrt och stabilt när man går, säger Emma Lenholm.

Hon menar att det är svårt att ta sig fram för exempelvis pensionärer, personer med barnvagnar och personer med funktionshinder.

– Bara av det jag ser på vägen till jobbet så känns det som att man prioriterar cyklister. Det är bra att förutsättningarna för cyklisterna förbättras men det känns självklart att trottoarer måste prioriteras vid halka. Cyklister kan låta cyklarna stå en dag, fotgängarna har inget val.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).
Foto: Claudio Bresciani/TT
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Trafikborgarrådet håller med

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) känner givetvis till kritiken och är i viss mån beredd att hålla med. Under kommunfullmäktiges sammanträde den 28 januari fick han kritik från både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Han svarade då att han inte är nöjd med årets snöröjning.

– Det är klart att vi ska se till att det inte ser ut som det gör på trottoarerna. Men det är inte ett helt lätt område, säger Daniel Helldén.

2013 började man använda sig av en sopsaltningsmetod för att röja snö på både cykel- och gångbanor. Syftet var att öka cyklingen på vintern och på så vis få folk att lämna bilen hemma. Men på vissa ställen, i delar av innerstaden till exempel, kommer maskinerna inte åt trottoarer och gångbanor.

– Det är trängre med stolpar och underlaget kan vara annorlunda. Vi håller just nu på med en testverksamhet för sopsaltning av gångytor. Min förhoppning är att det ska falla väl ut, säger Daniel Helldén.

Håller du med om att ni prioriterar cyklister?

– Vi hade ett specialprojekt för att öka cyklingen men det är inte mer prioriterat än något annat.

Publicerad: