Johan Pehrsons besked under korvfesten: Släpper inte fram SD-regering

Uppdaterad 2022-07-30 | Publicerad 2022-07-29

MALMKÖPING. Liberalernas partiledare har kickat igång valkampanjen på klassiskt vis – genom att äta korv.

Mellan tuggorna meddelar Johan Pehrson, 54, att han vägrar att släppa fram en regering där SD ingår.

– Det är en röd linje. Jag har massor av röda linjer, säger Johan Pehrson.

Flera av de liberala kommunpolitiker som utanför partiets tält på den traditionella sommarmarknaden Malmmarknaden i Malmköping, dit partiledaren Johan Pehrson begett sig för ägna sig åt kampanjmomentet "förtäring av korv med bröd", ger i kvällssolen uttryck för en viss lättnad.

Äntligen är Liberalerna ett roligt parti.

Kerstin Grenthe från Gnesta är en av dem.

– Han är så rolig, Johan. Han är så folklig. Alla kan känna igen sig i honom. Inte på något sätt har han förändrats under de tjugo åren jag känt honom. Han skojar och är sig själv, han var den första som tog en fika med Jimmie Åkesson i riksdagen. Han är precis som vem som helst, säger Kerstin Grenthe och fortsätter:

– Vi har alltid haft rätt i våra frågor. Men så roliga har vi inte varit. Men det har det blivit ändring på nu.

”Har legat i vattnet ett tag”

Sedan Johan Pehrson tog över som partiledare för det inte så länge sedan krisande Liberalerna har han hunnit med en hel del vid sidan om det sakpolitiska. Han har poserat i lustiga stövlar, han har visat sig i en likaledes lustig slips, han har dansat på partiets valupptakt i Norrköping. Nu äter han korv med stark senap och rostad lök.

– Den har legat i vattnet ett tag. Men det var god. Bra att det fanns två sorters senap, säger Johan Pehrson.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson äter en kokt korv på sommarmarknaden Malmmarknaden i Malmköping.

Det känns som att det du trivs allra bäst med i politiska sammanhang är att spexa. Stämmer det?

– Jag tycker att det är kul att skoja. Humor är ett sätt att nå fram till människor som kanske står långt från politiken. Vi håller på med milt sagt allvarliga och viktiga och svåra saker i politiken, men för att få människor att gå ut och rösta kan man använda sig av lättsamhet och humor som ett sätt att möta människor. I stället för att tala om hur skräckinjagande det här landet blir om man röstar på ett annat parti.

Villapapporna behövs

Under minglandet i partitältet kommer en centerpartist fram med ett par stövlar till Johan Pehrson med tecknen för vindkraft och solkraft. Han tar på sig den ena stöveln och låter sig fotograferas. Sedan dyker det upp en kvinna som överräcker en hund med tillplattat ansikte till partiledaren; han låter sig fotograferas även med den.

Apropå påståendet att Liberalerna skulle ha framstått som ett lite torrt och tråkigt parti innan Johan Pehrson tog över rodret säger han att det inte stämmer – även om han tror att hans framtoning som grillande villapappa bidrar till att sänka trösklarna för folk att ge sig in i politiken.

– Både villapappor och villamammor gör enorma insatser som samhällsbärare. Det vore bra om fler av dem engagerade sig i politiken, precis som det är bra om fler personer över huvud taget gjorde det.

Partiledaren säger att han tycker att det är kul att skoja.

”Löser sig av sig självt”

Det huvudsakliga skälet, enligt Johan Pehrson, till att hans parti nu stiger i opinionsmätningarna är att folk ser dem som en garant för ett regeringsbyte till hösten. Men han medger att det faktum att varken Sverigedemokraterna eller Liberalerna säger sig tolerera det andra partiet i en regeringsbildning är ett litet problem.

Hur ska ni lösa ut den frågan?

– Det kommer att lösa ut sig av sig självt. Väljarna kommer att ge ett tydligt besked. Och när Ulf Kristersson ska bilda regering är jag övertygad om att Liberalerna som har ingått i alla borgerliga regeringar de senaste 50 åren kommer att delta även i den här. Men jag hör vad andra säger och jag försöker förklara för SD att vi har gemensam samsyn i vissa sakfrågor men ideologiskt är vi varandras motpoler på vissa sätt.

Skulle ni kunna ge med er? Skulle det vara lättare för SD att vända om ni gick med på att sitta i samma regering som dem?

– Det är en röd linje som vi meddelat. Jag har massa röda linjer som jag meddelat och de har mitt parti burit i hundra år. I det här valet är det att vi inte släpper fram en regering med SD i.

Släpper inte fram en regering med SD

Skulle ni vara beredda att släppa fram en M/KD/SD-regering för att på så sätt kunna byta ut regeringen?

– Nej.

Det är ett krav från er sida att ni ska sitta med i regeringen?

– Vi har ingen annan ambition. Det viktiga är att fokusera på de sakpolitiska förändringar som Sverige behöver. Och en av våra röda linjer är att vi inte släpper fram en regering med SD. Det är det viktiga.

Pehrson har svårt att välja mellan Proust och Houellebecq.

Enligt de liberaler som samlats på Malmmarknaden dagen till ära råder det ingen tvekan: Johan Pehrson är i grund och botten precis så folklig som partiet strävar efter att framställa honom.

Det är hans stora styrka, säger de, att han inte förställer sig.

Är Frankrike folkligt?

I en DN-intervju ger dock Johan Pehrson ett besked som måhända går stick i stäv med hans folkliga framtoning – han lyfter där fram Frankrikes kulturpolitik som ett föredöme för Sverige.

Hur väl stämmer det ihop med din folkliga image att lyfta fram Frankrikes kulturpolitik som den främsta?

– Det går ihop med att kulturen har en stark plats i Frankrike. För Liberalerna ska kulturen ha en mycket stark plats, den ska vara fri, den ska vara stark. Och den har ett egenvärde i sig. Den är inte till för mig eller för partier på vänster- eller högerkanten som vill använda den för att forma samhället.

Vilken fransk författare föredrar du av följande: Marcel Proust eller Michel Houellebecq?

– Jag är inte speciellt inläst på dem. Jag läste dem när jag gick i skolan, men det var för länge sedan.

Några minuter senare tar sig Johan Pehrson ännu en korv från partitältet.

Han äter den med gott humör.

Fotnot: Johan Pehrson har i efterhand påtalat att han sade att han inte är speciellt inläst på ”om” han läste de nämnda författarna i skolan.