Theodor Engström oense med advokat – stoppas av rätten

Publicerad 2022-07-26

Terrorhäktade Theodor Engström vill byta advokat men nekas av rätten.

I en skrivelse till tingsrätten framgår att han är missnöjd med hur Staffan Fredriksson fört hans talan.

”På grund av detta har det uppstått oenighet mellan mig och min klient om hur hans försvar fortsättningsvis ska utföras”, skriver advokat Staffan Fredriksson.

Theodor Engström, 33, som erkänt knivmordet på Ing-Marie Wieselgren, 64, under Almedalsveckan tidigare i juli, är missnöjd med sin försvarare och vill byta advokat.

Begäran om ett byte kom in i slutet av förra veckan men i går fattade Gotlands tingsrätt beslut om att neka begäran.

”Det som har framkommit utgör inte tillräckliga skäl för byte av offentlig försvarare”, skriver tingsrätten i beslutet.

I en skrivelse från advokaten Staffan Fredriksson till tingsrätten framgår att bakgrunden är att Engström varit missnöjd med hur advokaten fört hans talan.

Bild på Theodor Engström vid en demonstration.

”Uppstått oenighet”

Missnöjet ska framför allt ha uppkommit efter häktningsförhandlingen den 20 juli då de nytillkomna misstankarna om terroristbrott hanterades.

”På grund av detta har det uppstått oenighet mellan mig och min klient om hur hans försvar fortsättningsvis ska utföras, varför det kan uppstå svårigheter för mig att fullgöra mitt uppdrag på ett korrekt sätt ur ett advokatetiskt perspektiv”, skriver Fredriksson till rätten.

Häktningsförhandlingen den 20 juli skedde bakom stängda dörrar. Efteråt häktades Engström på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott.

Av protokollet framgår att Engström medgav mord och vissa av omständigheterna som ledde till misstanken om förberedelse till terroristbrott.

Försvarsadvokaten Staffan Fredriksson.

Offret var psykiatrisamordnare

Ing-Marie Wieselgren arbetade som SKR:s psykatrisamordnare och höggs ihjäl på öppen gata i Visby under Almedalsveckan.

Theodor Engström övermannades och greps strax efter knivmordet. Mannen, som tidigare varit aktiv i nazistiska NMR, har erkänt dådet.

Efter de inledande utredningsdagarna uppstod misstankar om terroristbrott och fallet togs över av Säpo. Kammaråklagare Henrik Olin vid riksenheten för säkerhetsmål har tidigare sagt att målet för attacken var att skada samhället och demokratin.

Det har även framkommit att det fanns fler tilltänkta måltavlor.

Kopplingen till den nazistiska rörelsen ses som en av flera pusselbitar i utredningen.

– NMR-kopplingen är en omständighet av många som vi kommer att titta på. Men det är inte den koppling som lett till den ändrade rubriceringen, har Olin sagt.

Rätten har tidigare även fattat beslut om att Theodor Engström ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Staffan Fredriksson vill inte lämna några närmare kommentarer om rättens beslut att neka byte av försvarare.

– Det är inte något ovanligt i allvarligare mål. Jag och min klient har haft en diskussion kring detta och jag kommer att fortsätta mitt uppdrag som offentlig försvarare.