Misstänkt för grovt spioneri driver förening – kan ha fungerat som täckmantel

Uppdaterad 2021-11-29 | Publicerad 2021-11-28

Brödraparet sitter häktade misstänkta för grovt spioneri och riskerar livstids fängelse.

Aftonbladets granskning visar att den yngre brodern i snart ett decennium kunnat driva både en obskyr förening och ett aktiebolag utan omsättning – utan att myndigheterna gripit in.

– Det är bara föreningen själv som vet vem som gömmer sig i föreningen, säger Annelie Holmgren på Skatteverket.

De två bröderna misstänks ha spionerat för främmande makt i över tio års tid, från mars 2011 till september i år.

Den äldre brodern arbetade under den här perioden i svensk underrättelsetjänsts hjärta, på både Säkerhetspolisen och topphemliga avdelningar inom Militära säkerhets- och underrättelsetjänsten, Must.

Den yngre brodern har fört en tillvaro som lämnat få spår i offentliga register och sociala medier. Han har nolltaxerat flera år och skattat för bara 60 000 kronor sedan 2018.

Trots det äger han en del av en villa och en Mercedes-suv.

De två bröderna misstänks ha spionerat för främmande makt i över tio års tid, från mars 2011 till september i år.

Svårt att kontrollera

Samtidigt driver han ett aktiebolag inom utkörning av mat och tidningsutgivning där han sitter som vd. Bolaget har aldrig haft några uppgivna inkomster eller utgifter sedan grundandet 2016.

Vd:n står också registrerad som grundare till en ideell förening som för en mycket obemärkt tillvaro, och som verkar ha gått helt under myndigheternas radar.

Annelie Holmgren är Skatteverkets expert på ideella föreningar och säger i allmänna ordalag:

– Ideella föreningar tilldrar sig uppmärksamhet från ekonomisk brottslighet eftersom lagstiftningen är så generös. Det är bara föreningen själv som vet vem som gömmer sig i föreningen, utåt sett är det dolt och därför är det svårt att kontrollera.

Så fort föreningen tilldelats ett organisationsnummer öppnas stora möjligheter:

– Då kan du öppna bankkonto och flytta pengar hur du vill, säger Annelie Holmgren.

Vad kännetecknar missbruk av en förening?

– Det kan handla om olika saker. En fråga man kan ställa sig är om det verkar vara en mycket liten förening? Verkar det vara en förening som gynnar sin omgivning eller verkar det slutet och privat samtidigt som man lever gott?

Den misstänkte mannen på väg till häktningsförhandlingen.

Blygsam verksamhet

Föreningen grundades av den yngre brodern 2013 med ändamålet att ”bedriva olika träningsformer för medlemmarna.” I handlingarna som skickades in till Skatteverket skrev han vidare att ”träningsformerna kommer att variera men all träning kommer att fokusera på att förbättra den egna kroppens fysik. Föreningen kommer först och främst bedriva olika bollsporter och racketsporter men även vattengymnastik.”

Han uppger för Skatteverket att verksamheten ska bedrivas i idrottshallar, skolor och badpooler i staden där brödraparet är bosatta. Men på kommunen uppger man att föreningen inte bokat en enda hall eller liknande så långt tillbaka i tiden som man kunnat söka, vilket är 2018.

Några andra ärenden hos kommunen finns inte heller registrerade om föreningen.

”Inget som slagit mig”

Både aktiebolaget och föreningen har förgreningar in i brödernas släkt och familj. I aktiebolaget satt den äldre brodern som suppleant under en månad 2016. En annan man innehar i dag posten som suppleant. När Aftonbladet ringer upp honom vill han inte berätta hur han fått kontakt med bröderna.

– Jag är inte intresserad av att svara på några frågor, det här är inte en person jag har haft kontakt med på väldigt länge.

Har du noterat något misstänkt under årens lopp?

– Definitivt inte, jag vet inte hur man skulle ha identifierat det här till att börja med, det är inget som har slagit mig, säger han skrattandes.

Som medgrundare till föreningen, som är aktiv än i dag, står två släktingar till bröderna som båda är i 60-årsåldern.

Varken i fråga om aktiebolaget eller den ideella föreningen har Skatteverket genomfört någon revision som lett fram till någon åtgärd. Inte heller länsstyrelsen, som har tillsynsansvar enligt penningtvättslagen, har genomfört några granskningar av vd:ns förening eller aktiebolag.

Mats Ljungqvist, en av två åklagare i fallet, är förtegen om utredningen och i vilken mån Säpo undersöker den ideella föreningen:

– Vi jobbar på och vi har gott om resurser, svarar han.

Båda männen nekar, enligt deras advokater, till brott.