En kvarts miljon har gjort valkompassen på tre dygn

Publicerad 2022-06-14

Aftonbladets team bakom Valkompassen: John Carehag, Daniel Kozlowski, Titti Jersler och Johan Ekman. (Saknas på bild: Ulrika Andersson och Magnus Flyckt.)

Aftonbladets valkompass slår rekord.

Redan första dygnet efter lanseringen var det över 170 000 genomförda tester.

– Det är otroligt roligt att vår valkompass fick ett sådant positivt mottagande, säger Titti Jersler, projektledare på Aftonbladet.

För tredje valet i rad har Aftonbladet tagit fram en egen kompass. Med 250 000 gjorda tester de tre första dygnen gör Valkompassen nu succé.

– Det är otroligt roligt att vår valkompass fick ett sådant positivt mottagande, säger Titti Jersler.

Det blev inte bara succé utan även rekord.

– Vi slog rekord redan första dygnet med över 170 000 gjorda tester, vilket var över 60 000 fler än förra valkompassens starkaste dag, som var på själva valdagen, säger Titti Jersler.

Vad beror det höga tycket på?

– Man märker att valrörelsen är igång och att intresset är högt. Men också att våra läsare behöver hjälp i en rörig politiskt tid att förstå var de olika partierna placerar sig i olika frågor och hur de skiljer sig åt.

Målet är att förbereda läsarna inför det kommande valet.

– Vi ser att valkompassen fyller en viktig funktion och vi är glada om den kan hjälpa våra läsare att känna sig informerade och insatta när de sen ska rösta i september.

Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet, har varit med och tagit fram frågorna.

Hur ska man som läsare använda Valkompassen tycker du?

– Jag tycker inte man ska ta som en enkel rekommendation för vilket parti man ska rösta på. Snarare som en fingervisning om vilka man står närmast och sedan får man gärna läsa lite mer om de partierna och fråga sig om det låter vettigt.

Johan Martinsson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kompassen ska hjälpa läsarna att lära sig mer om de olika frågorna med hjälp av den förklarande texten till varje fråga.

– Valkompasser bidrar till att öka kunskapen om partierna och är ett jättebra verktyg, särskilt för dem som inte är så politiskt insatta.

Valkompass – artikel