Polisens vädjan: Ta dig till en polisstation så får vi det här överstökat

Publicerad 2021-10-02

Jakten efter mannen som misstänks för explosionen i Göteborg fortsätter.

Under natten har fler tips kommit in till polisen.

– Om han är oskyldig, varför tar han sig då inte till en polisstation så får vi det här överstökat, säger Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Det har gått fyra dagar sedan den kraftiga explosionen inträffade i ett flerfamiljshus i stadsdelen Annedal i Göteborg.

En man i 55-årsåldern har anhållits i sin frånvaro misstänkt på sannolika skäl för grov allmänfarlig ödeläggelse.

En intensiv jakt efter den misstänkte gärningsmannen har pågått under de senaste dagarna och flera tips har kommit in till polisen.

– Vi tittar ganska brett och kontrollerar och värderar tips som kommer in, säger Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Lista på tänkbara ställen

På lördagsförmiddagen hade mannen ännu inte gripits.

– Han vet att vi letar honom och är han då oskyldig, varför tar han sig inte då till en polisstation och så kan vi få det här överstökar. Så kan vi fokusera på andra delar i den här utredningen, det hade varit önskvärt, säger Christer Fuxborg.

Polisen arbetar brett i utredningen nu efter olika scenarior.

– Vi värderar olika scenarier som kan vara tänkbara. Man sätter upp en lista på tänkbara ställen och kanske till och med otänkbara ställen. Sen försöker man värdera det ena och det andra, så vi jobbar väldigt brett just nu, säger Christer Fuxborg.

Den misstänkte mannen.

”Kanske har upparbetade kanaler”

Mannen söks i hela landet och i jakten på gärningsmannen kan polisen även ta hjälp av andra regioner.

– Det här är en särskild händelse som gör att kommenderingen har rätt till att begära mer personal om det skulle behövas. Han är anhållen i sin frånvaro och skulle han dyka upp någon annanstans plingar det till i våra system, säger Christer Fuxborg.

Polisen berättar att det finns utmaningar att hitta den misstänkte gärningsmannen.

– Är det en enstörning så att säga, så kanske han har andra upparbetade kanaler som vi inte känner till, säger Christer Fuxborg.

Utesluter inte andra ställen

Man utesluter inte att den misstänkte mannen kan befinna sig utanför Göteborgsområdet.

– Vi låser oss inte vid någon tanke. Det är en man i 55-årsåldern som inte bara levt i Göteborg. Han kanske har upparbetade bekantskaper någon annanstans, säger Christer Fuxborg.

Enligt uppgifter till Expressen tror sig polisen ha fått ett livstecken av den misstänkte gärningsmannen. Tidningen skriver även att polisens arbete fokuseras på att mannen befinner sig utanför Sverige.

Men det är ingen information som polisen fått någon kännedom om, enligt Christer Fuxborg. 

– Jag har inte den blekaste aning om det där. Jag har inte fått någon sådan information, så jag kan inte svara på det. Det är ett av scenarierna som vi jobbar med, säger Christer Fuxborg.

Räddningstjänsten på plats för att släcka elden efter den kraftiga explosionen.