Poliser larmade i timmar om ”rött läge” – utan att få hjälp

Aftonbladet har granskat polisens e-postloggar vid påskupploppen

Publicerad 2022-05-06

Poliser i påskupploppen larmade om ”rött läge” i timmar utan att få förstärkning.

De vittnar om en allvarlig polisbrist och en ledning som sviker dem längst ut.

Nu pyr missnöjet mot politiker och polischefer.

– Det här är svensk polis största misslyckande sedan Göteborgskravallerna 2001, säger en polis.

Benbrott, stukningar, minnesförlust, chock.

Ömma kroppar fulla av blåmärken från stenar som kastades.

Polisstudenter som tvingades arbeta i situationer som kräver flera års erfarenhet.

Personer vandaliserar en polisbuss i Örebro.

Över 300 poliser har rapporterat skador efter påskhelgens våldsamma upplopp i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro och Malmö. Polisförbundet överväger att brottsanmäla myndigheten på grund av att det var för få poliser på plats och att de dessutom saknade rätt skyddsutrustning.

Justitieminister Morgan Johansson, S, har dock i intervjuer efter upploppen hävdat att det inte rådde någon polisbrist.

– Polisen har mer resurser än någonsin tidigare, sa han.

Problemet, som ministern beskrivit för medier, var att ha rätt antal poliser på rätt platser och vid rätt tillfällen.

Berättelserna från upploppen beskriver något helt annat.

En polisbil brinner under långfredagens upplopp i Örebro.

Rött läge – i timmar

Aftonbladet har begärt ut och granskat kommenderingschefernas e-postloggar från den 30 mars till den 20 april och pratat med poliser, på högre och lägre nivåer internt, samtliga med insyn i arbetet under påskhelgen.

– Det här är svensk polis största misslyckande sen Göteborgskravallerna 2001. Även det genomsyrades av en kommenderingsledning som inte alls förstod vad som komma skulle, trots varningar. Precis som nu, säger en polis med insyn.

I Norrköping på skärtorsdagen larmade en mindre grupp poliser om rött läge i flera timmar – utan att få förstärkning. De fick ensamma hantera en situation med ett våldsamt upplopp på runt 80 personer som såg polisen som sina fiender.

Aftonbladet har granskat polisens e-postloggar vid påskupploppen. Här är ett utdrag från den 14 och 15 april.

I Örebro på långfredagen larmade poliserna i Sveaparken om rött läge i en timme innan förstärkningen från Stockholm kom fram. Någon annan förstärkning fanns inte. Mellan 20 och 30 poliser stod då ensamma mot en stenkastande folkmassa på över 300 personer.

In i det sista var det osäkert om poliserna från Stockholm ens skulle kunna lämna upploppet i Rinkeby och i ilfart åka vidare till Örebro.

Tog skydd bakom träd

Rött läge förklaras av en polis att man inte har kontroll på en folkmassa. En annan beskriver rött läge som ”aktiva våldshandlingar, kraftiga ordningsstörningar eller våldsamt upplopp”.

En tredje säger kort och gott: ”då är det illa”. Ingen av dem har varit med om att i rött läge inte få nästan omedelbar förstärkning.

– Det hade kunnat gå illa. Jag klarade mig fysiskt, men jag har kolleger med benbrott och stukningar och det är bara turen som avgjorde vilka som skadades och inte skadades, säger en polis som arbetade hela dagen i Örebro.

Hur är det att arbeta i rött läge i en timme utan förstärkning?

– Man blir trött. Det är en enorm fysisk arbetsbörda.

Dessutom saknade poliserna i Örebro de lättsäkrade, även kallade lättbepansrade bussar som används vid våldsamma upplopp och som skyddar mot stenar.

Poliserna i Sveaparken i Örebro fick ta skydd bakom träd.

En polis som blivit ensam kvar i en av polisbussarna riktar sitt vapen ut genom vindrutan vid upploppen i Sveaparken i Örebro.

”Cheferna hade panik”

På skärtorsdagskvällen, efter upploppen i Norrköping och Linköping, flaggade staben i Örebro upp för behov av förstärkning inför Paludans besök, framgår det av e-postloggarna.

Det är som NOA samordnar beslut om förstärkning med de så kallade SPT-utbildade poliserna, som är specialtränade i att hantera svåra folkmassor och våldsamma upplopp.

Vittnesmål från Örebro säger att de ansvariga cheferna hade panik dagen före upploppet när de insåg att de hade för få poliser – och att de inte kunde få fler i tid.

Trots det fick poliser som självmant hörde av sig inte arbeta, enligt uppgift till Aftonbladet.

Fanns inga poliser att skicka

Kommenderingschefen Peter Karlsson mejlade med vakthavande befäl på NOA till strax före midnatt, om behov av förstärkning. Men det fanns inga poliser att skicka med så kort varsel. De enda poliser som fanns tillgängliga behövdes någon annanstans.

Först tidigt på långfredagsmorgon, bara timmar före upploppen, fick myndigheten ihop tillräckligt många poliser - mellan 40 och 50 - till en avdelning som skulle förstärka i Rinkeby.

När passet var slut hade de arbetat i nästan ett helt dygn.

PLUS: Det här är Rasmus Paludan, 40

Hundratals människor deltog i det som först skulle vara en motdemonstration mot den planerade koranbränningen – men som snabbt urartade till regelrätta kravaller.

Stockholmsavdelningens primära uppgift var att hantera situationen i Rinkeby. Först när den var löst kunde de köra vidare mot Sveaparken i Örebro. En av dem berättar:

– Det var rött läge när vi kom fram. Jag fick höra av en på plats att vi kom precis i rätt sekund.

Den bilden bekräftas av poliser från region Bergslagen:

Hade det varit bättre om de var på plats från start?

– Ja, det hade det.

En person  tar en selfie samtidigt som  han visar långfingret framför en brinnande polisbil i Örebro på långfredagen.

Känner sig övergivna

Internt bubblar nu missnöjet mot hur myndigheten skickade ut poliser i våldsamma upplopp, utan möjlighet till förstärkning. Dessutom får polisledningen i region Bergslagen svidande kritik för att de bara några timmar före Paludans besök ändrade plats för koranbränningen – till en sämre lämpad plats.

– Mjuk lera, öppen plats, flaskhals bakåt. Allt man inte vill ha, säger en polis med över tio års erfarenhet av att arbeta med våldsamma upplopp.

Flera känner sig övergivna.

Polismyndigheten, Sveriges sämsta arbetsgivare, säger en polis.

En polis är upprörd över att myndigheten inte lär sig av tidigare misstag.

– Det har bara gått tio år sedan upploppen som startade i Husby. Då brann hela Sverige i två veckor, säger han.

En tredje funderar över hur ledningen ska bli bättre.

– Det är inte NOA som kastat sten på sina kolleger och satt bussarna i brand. Mycket ansvar ligger på dem som gjort det. Men, inom svensk polis har vi varit lite naiva med att vi ska jobba med dialog och att uppmuntra goda krafter i en folkmassa. Här var ingen intresserad av dialog, säger han.

En stadsbuss brinner på Västra Kattarpsvägen på Rosengård i Malmö natten till söndagen – efter en lång påskhelg med våldsamma upplopp i flera städer.

Och en polis med insyn i det strategiska arbetet med påskupploppen säger att det är en kostnadsfråga att det inte finns tillräckligt med utbildad personal, och att det märks nu.

– Varför ska ett fåtal fara land och rike runt när det redan är fullt upp där de är? Det är relevanta frågor för justitieministern att fundera på, tycker jag.

Aftonbladet har sökt polisledningen på olika nivåer. Vi får svar från polisens nationella mediecenter.

”Polismyndigheten gör löpande bedömningar gällande hur vi ska hantera våra resurser, utifrån den lägesbild vi har. Vi kommenterar inte hur våra resurser används specifikt, utan får hänvisa till kommande utvärderingar som görs”, skriver pressekreterare Nadia Jaber.