Heta frågan – här blir det sommarvärme igen

Publicerad 2021-08-28

Höstvädret som genomsyrat de sista augustiveckorna tycks vara på väg bort.

Redan i helgen kan de norra delarna av Sverige få upp mot 20 grader.

– Sakta men säkert drar även kylan bort från de södra delarna och solen gör comeback, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se

Regn, blåst och kyligare temperaturer har präglat de sista augustidagarna. Men ett lugnare och torrare väder är på ingång, menar meteorologen Mikael Sjöstrand på Klart.se

I norr växer ett högtryck vilket gör att sensommarvärmen når Dalarna och norrut redan till helgen.

– De kan få uppemot 20 grader, vilket är varmt jämfört med dessa 10–15 grader som varit tidigare. Värmen stannar dessutom i norr även nästa vecka, troligtvis fram till onsdag, säger Mikael Sjöstrand.

I söder har det varit ganska kallt i samband med allt regn som har passerat. Men den kalla luften drar sakta men säkert bort under helgen, menar Mikael Sjöstrand.

– Södra Götaland och Svealand kan få samma temperatur som i norr fram mot söndagen. I sydost hänger dock skurarna kvar. I Kalmar, Blekinge och i Skåne fortsätter det att vara ostadigt.

Men vi går mot en torrare period som ger en hel del solchanser och värme. Mitten på nästa vecka kan man räkna med runt 20 grader i stora delar landet.

”Solen gör en liten comeback”

– Vi pratar ingen högsommarvärme men det bryter av det låsta väderläget med lågtryck. Solen gör en liten comeback kan man säga.

Det har blivit meteorologisk höst över stora delar av fjällen och Norrlands inland, eftersom medeldygnstemperaturen varit under 10 grader fem dygn i rad. Däremot kommer det att dröja innan hösten tar ett stort kliv söder ut i Sverige.

– I slutet av nästa helg och vecka blir väder mer ostadigt igen. Men i andra halvan av september kan vi eventuellt få tillbaka högtrycksbetonat väder och dryga 20 grader i delar av Sverige.

Solen gör en liten comeback, säger meteorolog Mikael Sjöstrand.
17 miljoner jackpott på Stryktipset – följ expertens
skrällsystem

Följ ämnen i artikeln