Man åtalas för skott som träffade lekande barn

Publicerad 2021-12-28

Fyra personer åtalas efter den uppmärksammade skjutningen i Flemingsberg i somras där två små lekande barn träffades.

En man i 25-årsåldern åtalas misstänkt för att ha avlossat ett skott.

– Två oskyldiga barn blir träffade av en kula när de är utomhus och leker i närheten av där de bor, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz.

Den 17 juli i år var en femåring och en sexåring på väg över en gångbro i Visättra i Flemingsberg söder om Stockholm när en skottlossning inträffade.

Det var när det kriminella Flemingsbergsnätverket började skjuta mot varandra som barnen hamnade i skottlinjen. Barnen träffades av studsande kulor när de var ute och lekte den där sommarkvällen.

Nu har åklagaren väckt åtal mot totalt fyra personer.

”Har god bevisning”

En man i 25-årsåldern åtalas misstänkt för att ha avlossat skotten som träffade barnen. Mannen åtalas även för grovt vapenbrott, grovt vållande till kroppsskada och grov misshandel.

Han nekar till brott.

– Den här utredningen tycker jag visar att jag kan binda den här personen för att ha avlossat det här skottet bland annat, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz.

Enligt honom är det flera olika saker som vittnesbevisning och teknisk bevisning som gör att åtal nu väcks mot den misstänkte mannen.

– Det är en sammanlagd bild. Det finns jättemånga personer som bor i området som har bevittnat delar av händelseförloppet. Sedan har vi teknisk bevisning som binder honom till platsen, säger Stefan Creutz.

De lekande barnen befann sig ungefär 50 meter ifrån mannen när han avlossade skottet.

– Min uppfattning är att det inte var riktat mot någon. Han påstår att han har använt vapnet som ett tillhygge i samband med en misshandel. I samband med att han slår en annan person med vapnet så avlossar han ett skott, säger Stefan Creutz.

Räddningspådrag efter skotten i Visättra.

”Stort lidande för familjen”

Ytterligare tre män åtalas för brott som skett i samband med att skottet som träffade barnen avlossades.

Två av männen åtalas för grov misshandel och en av männen för grovt vapenbrott.

Barnen lekte när de sköts.

Barnen fick föras till sjukhus med skador i benen. Deras skador var inte livshotande.

– Det är fruktansvärt naturligtvis. Om man beväpnar sig bland vanliga människor och inte kan hantera vapen så riskerar man att utsätta andra människor för fara naturligtvis, säger Stefan Creutz.

Åklagaren tror på en fällande dom.

– Jag tycker jag har tillräckliga skäl för åtal och kan förvänta mig en dom. Min uppfattning är att jag har bevisning för en fällande dom, säger Stefan Creutz.

Pappan till de två barnen har tidigare berättat för Aftonbladet om händelsen. Hur han efter skottlossningen, där dottern och sonen träffades av förlupna kulor, försökte bära hem sina blödande barn.

– Jag ser att både min son och min dotter har skotthål i sig och blodet rinner. De gråter och skriker när jag håller om dem. Min familj kommer alltid lida av det här. Det går inte att glömma. När jag sluter ögonen så ser jag allt igen, berättade pappan då.

Polispådrag i Visättra efter skotten.

Följ ämnen i artikeln