21 personer satt fast i kabinbana över nyår – i över 12 timmar

Publicerad 2022-01-02

En person hissas ned från kabinbanan på nyårsdagen.

Amber Santos, 31, och hennes kollegor fastnade i en kabinlift i en snöstorm på nyårsafton.

Och där satt de fast – i mer än 12 timmar.

– Man började tänka ”är det så här jag kommer dö, i en liten låda tillsammans med mina kollegor?”, säger hon till The New York Times.

När klockan slog 21 på nyårsaftonen gick 31-åriga restaurangarbetaren Amber Santos av sitt skift vid restaurangen Ten 3 tillsammans med 18 kollegor.

Restaurangen ligger på toppen av Sandia Peak i Albuquerque i New Mexico och gäster och personal tar sig till och från den via en kabinlift som tar en kvart att åka.

Kollegorna, glada och på festhumör, lastade som vanligt in kvällens stinkande sopor i kabinen – där totalt 20 personer satt, en ensam person åkte i en annan kabin – och började färden nedåt när banan plötsligt stannade efter några minuter. Och där satt de sedan fast.

– Man känner sig hopplös. Man är kall, man är ledsen. Man vill bara vara hemma på nyårsafton med sina vänner, och göra det som andra gör, säger Amber Santos till The New York Times.

Flickvännen till en av de som fastnat kastar sig över sin pojkvän efter räddningsinsatsen.

Satt fast i 12 timmar

Enligt tv-kanalen KOAT ska det ha varit en nödkabel som påverkats av isbildning till följd av kyla och fukt, vilket lett till att banan plötsligt stoppade.

Klockan slog 22.00, 23.00, men ingenting hände.

Kollegorna och de övriga passagerarna började inse att de skulle få fira in det nya året i kabinen, och efter att ha önskat varandra gott nytt år i kabinen vid tolvslaget handlade det mest om väntan – som skulle bli mer än 12 timmar lång.

Utanför var det minusgrader och kylan tog sig in i kabinen, men ombord fanns som tur var vatten, en del att äta, nödfiltar och en toalett.

– Det var helt tyst och mörkt ute. Vi började frysa och skaka eftersom våra nödfiltarna inte gav så mycket värme, säger Amber Santos, som uppdaterade om händelsen på sin Instagram.

– Man började tänka ”är det så här jag kommer dö, i en liten låda tillsammans med mina kollegor?”, fortsätter hon.

Räddningshelikoptern vid berget.

”Finner inga ord - fruktansvärt”

Ett 30-tal personer kallades in för att hjälpa Amber Santos och hennes kollegor, men räddningsinsatsen försvårades av en snöstorm som tvingade räddningspersonalen att vandra fyra timmar upp för berget.

Där tog de sig upp i ett torn, klättrade in i vagnen och via ett repsystem vinschade ned de strandsatta till säkerhet.

Amber Santos säger att de kunde ha kontakt med räddningsarbetarna och att hon och kollegorna försökte hålla modet uppe under de många och långa timmar de satt fast i kabinen.

När de väl hade räddats fick de gå till en helikopter som lyckats landa i närheten – vilket var tur, eftersom några av kockarna i kabinen enbart hade Foppatofflor på sig.

På Instagram laddade Amber Santos upp en sista uppdatering från den minst sagt ovanliga nyårsnatten.

– Jag finner bokstavligt talat inga ord för det som hänt idag. Det här var fruktansvärt, säger hon på Instagram.

Följ ämnen i artikeln