Forskare om teststoppet: ”En stor risk”

Uppdaterad 2021-11-02 | Publicerad 2021-11-01

Från och med idag behöver fullvaccinerade inte längre testa sig om de får symtom för covid-19. Ett beslut som väcker stark kritik från flera forskare.

– Ju tidigare man kan fånga upp personer som blivit smittade, ju mer kan man minska smittspridningen, säger mikrobiologen Farshid Jalalvand.

Den 14 oktober meddelade Folkhälsomyndigheten att fullvaccinerade från och med den 1 november inte längre behöver testa sig om de uppvisar symtom på covid-19.

Farshid Jalalvand är mikrobiolog vid Lunds Universitet och ser två problem med beslutet. Dels att smittade personer nu kommer röra sig ute i samhället i större utsträckning, och dels att det blir svårare för myndigheterna att ha koll på smittspridningen.

Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds Universitet.

– Ju tidigare man kan fånga upp personer som blivit smittade desto mer kan man minska smittspridningen. Jag tror inte att folk som har symtom kommer isolera sig i lika stor utsträckning om de inte har ett covid-besked, säger Farshid Jalalvand.

Han säger att runt 30–35 procent av infektionerna idag är genombrottsinfektioner, vilket gör att man nu inte kommer ha koll på en stor del av smittspridningen.

”Stor risk och dålig timing”

– Det är ena saken, den andra är att man på populationsnivå inte kan se var smittspridningen sker. Sker den vid en specifik aktivitet eller hos personer med bakomliggande sjukdomar. Verktygen för att fatta strategiska beslut för att dämpa smittspridningen försvinner, säger Farshid Jalalvand.

Även Mats Martinell, distriktsläkare och lektor i allmänmedicin, är kritisk och menar att det innebär stora risker att sluta testa alla fullvaccinerade.

Mats Martinell, distriktsläkare och lektor.

– Det är en stor risk man tar och jag tycker det är dålig timing, säger Mats Martinell.

– Det är första gången vi har en vinter med både covid och influensa och om vi inte vet hur många som är infekterade av båda vet vi inte hur farligt det är.

Dålig kommunikation

Han menar också att undantagen från den nya rekommendationen inte kommunicerats ut tillräckligt. Exempelvis ska fortfarande de som får symtom och varit exponerade för smitta testas.

Farshid Jalalvand efterlyser större transparens från myndigheterna och vill veta var pengarna som sparas in på testningen hamnar.

– Jag antar att det är en onödigt stor kostnad och att man räknat med att pengarna räddar liv på annat håll, men vi har inte fått ta del av några sådana resonemang. Hade man det hade det varit lättare att förstå vad som pågår, säger han.

Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar. Till SVT Morgonstudion svarar Sara Byfors, enhetschef på myndigheten, på fågan om varför man slutar rekommendera testning för fullvaccinerade.

– Det handlar ju om att använda resurserna som vi har så ändamålsenligt som möjligt. Risken att ha covid-19 är ju lägre som fullvaccinerad än som ovaccinerad, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon påminner om att man ändå som fullvaccinerad i vissa fall fortsatt ska testa sig.

På frågan om testning inte behövs för att ha kontroll på smittspridningen svarar hon:

– Vi kommer att ha en omfattande testning. Men det är inte lika viktigt att hitta alla fall. Vi tror att vi kommer att använda resurserna på ett bra sätt och ändå kan begränsa smittspridningen.