Systerns sorg efter Elins död: ”Hon finns alltid i våra hjärtan”

27-årig man åtalas för mord

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-11-02

Elin fick aldrig bli 19 år gammal.

En kväll i mars dödades hon med hammare och knytnävsslag av en 27-årig vän i det lilla skånska samhället Höör.

Mannen slängde sedan hammaren i en damm och grävde ner kroppen i sin egen trädgård.

– Vi vill bara ha svar på varför, säger Elins syster Patricia.

Våren 2021 dödades flera kvinnor av en man de har eller har haft en relation med.

Och så Elin i Höör.

Den 4 oktober skulle hon ha fyllt 19 år. Men Elin fick aldrig uppleva den födelsedagen. Inte heller fick hon ta sitt efterlängtade körkort, eller studenten.

En kväll i slutet av mars var Elin hemma hos den nu mordåtalade 27-årige mannen, en vän till henne som hon fram till mordet umgåtts nästan dagligen med. I Elins sista Snapchat från natten såg hennes vänner hur hon var hos 27-åringen, på bordet låg ett Sanning och konsekvens-spel som de båda verkade spela.

Sedan blev det tyst, det var som att Elin uppslukats av mörkret.

Hjälpte till att leta

Anhöriga eller polis hade inga skäl att tro att hon skulle försvinna frivilligt, hon hade precis hunnit börjat leva och hon älskade livet.

Efter några dagars sökande, där 27-åringen var en av dem som hjälpte till att leta, hittades hon död. Den 27-årige mannen har sedan dess suttit frihetsberövad.

– Måendet har varit väldigt upp och ner. Det ska bli skönt att det här kan få ett avslut snart, även om vi har en tuff process framför oss som vi inte riktigt kan förbereda oss för, säger Elins syster Patricia.

Mannen har medgett att han dödade Elin men säger att det inte var hans mening, att han saknade uppsåt.

– Vad motivet var kommer att klarna mer under processens gång. Men det finns ingenting som tyder på att det varit en närmare planerad gärning, det verkar ha varit en ganska hastigt uppkommen situation, säger kammaråklagare Mathias Larsson.

När åtalet mot honom väcktes i dag framkommer det att 27-åringen misstänks ha slagit ihjäl Elin i sin husbil med en hammare och med knytnävsslag. Skador på hennes kropp visar att hon ska ha försökt avvärja attacken.

Kastade Elins saker i damm

Sedan grävde 27-åringen ner hennes kropp i sin och familjens trädgård.

Saker som tillhörde Elin, som kläder och mobiltelefon och som skulle kunna binda henne till mordplatsen, slängde han i en närliggande damm. Likaså mordvapnet - en hammare - samt lakan från husbilen.

När sökandet efter den försvunna Elin började var 27-åringen en av dem som hjälpte till att leta.

– Bara det att han försökt dölja det han gjort, och att han säger att han letar och inte berättar vad han vet, det är ett vilseledande som kan ha betydelse för påföljden, menar åklagaren.

Enligt åtalet var det först när man började hitta spår efter Elin som mannen berättade vad som hänt och kort därefter kunde Elin hittas.

Den 27-årige mannen är uppvuxen under otrygga psykosociala förhållanden och han har beskrivits som en ganska utstött person som hade nära till ilskan.

I den lilla sinnesundersökning som gjorts av honom, en så kallad P7:a, framgår det att han aldrig riktigt haft ett jobb eller flyttat hemifrån. När han greps bodde han i en husbil placerad på föräldrarnas tomt i Höör.

Misstänkte mördarens tomt.

Genom åren har han försörjt sig på att köpa och sälja saker via second hand och att utföra trädgårdsarbeten åt grannar.

Han läste till undersköterska och jobbade en kort period inom äldreomsorgen men slutade då han ansåg sig ha större kompetens än mer erfarna kollegor.

Patricia säger att hon hoppas att 27-åringen ska få ett kännbart straff för det han gjort mot hennes syster. En syster hon och den övriga familjen aldrig kommer att glömma.

Patricia, liksom många andra som kände Elin, har beskrivit henne som glad och snäll – en glädjespridare.

– Elin var min glada, spralliga lillasyster som äntligen hade hittat rätt i livet. En utbildning och skola hon trivdes på och där hon kunde växa och få sig en framtid. Hon var så annorlunda jämfört med andra tonåringar – hon vågade verkligen vara sig själv, på alla plan, och gjorde sig aldrig till för att vara någon annan till lags. Hon brydde sig så mycket om andra och var så klok, säger Patricia.

– Elin finns med i våra hjärtan hela tiden.

Patricia, hennes lilla dotter Jolie, och Elin.

Linda Hjertén

ANNONS