Nej till tredje Pfizer-spruta – bakslag för Biden

Uppdaterad 2021-09-19 | Publicerad 2021-09-18

Ja till en tredje spruta Pfizer – men inte för alla.

Det blev rekommendationen från amerikanska läkemedelsverkets expertråd på fredagskvällen.

Beskedet är ett bakslag för Joe Biden som planerat att tredjedoserna skulle börja ges till allmänheten redan nästa vecka.

Läkemedelsverket FDA hade anlitat en panel med oberoende experter för att utvärdera behovet av och säkerheten kring en tredje vaccindos mot covid-19.

Rådets rekommendation är inte bindande, men brukar följas av myndigheten.

Sent på fredagskvällen, svensk tid, kom beskedet: Experterna röstar nej till att rekommendera en tredje dos av Pfizers vaccin till alla amerikaner över 16 år. De nöjer sig med att förordna tredje sprutan till 65-plussare och andra som bedöms vara i riskgrupp.

Vilka som avses i den senare kategorin specificeras inte i utlåtandet, men det antas bland annat gälla vårdpersonal och människor med underliggande sjukdom.

Bakslag för presidenten

Beskedet innebär ett sent bakslag för Joe Biden. Redan på måndag var tanken att tredjedoser skulle börja ges till den breda allmänheten, något han meddelade offentligt förra månaden trots att expertmyndigheterna ännu inte sagt sitt.

I augusti meddelade Joe Biden att en tredje dos vaccin skulle börja ges till allmänheten, något som amerikanska läkemedelsverket nu inte rekommenderar.

Expertrådet anser inte att det är bevisat att en tredje spruta behövs.

– Vinsten för den yngre befolkningen är inte påvisad alls. Vi kan inte hamna i en situation där vi bara vaccinerar folk så fort vi tror att det finns ett problem, säger panelmedlemmen Michael Kurilla enligt The Hill.

Flera studier, såväl från tillverkaren Pfizer som befolkningsdata från Israel, har visat att skyddet mot att bli smittad har minskat väsentligt ett halvår efter andra dosen.

Inte värt en tredje dos

Men FDA:s expertråd tar fasta på andra siffror: Skyddet mot svår sjukdom och död förblir starkt. Forskaren Sara Oliver från smittskyddsmyndigheten CDC redogjorde för ännu opublicerad data från juli som visar att människor över 75 år fortfarande är skyddade från sjukhusvård till 88 procent.

Att stoppa mild sjukdom anses inte vara värt en tredje dos, enligt experterna. I alla fall inte nu.

– Det är sannolikt bra för de äldre och kan så småningom behövas för allmänheten. Datan visar bara inte att vi är där ännu, säger Ofer Levy, expert på vaccin och infektionssjukdomar vid Boston Children’s Hospital, till The Hill.

Pfizer hänvisar bland annat till data från Israel som visar att antalet fall av svår sjukdom tiodubblades mellan juli och augusti, trots att 60 procent av befolkningen var fullvaccinerad.

Sara Oliver från CDC uppger dock för NBC att länderna jämför äpplen med päron. I Israel räcker det med låg syresättning och hög andningsfrekvens för att ett fall ska räknas som svår sjukdom. Den amerikanska definitionen avser sjukhusvistelse eller död.

Experten: ”Orolig”

FDA:s expertråd väcker också frågor kring risk/nytta-balansen av en tredje dos för yngre och pekar särskilt på risken för hjärtmuskelinflammation eller myokardit, en mycket ovanligt biverkning som drabbat primärt män under 30.

Israel rapporterade på fredagen att bara ett fall av myokardit hade hittats bland de 2,8 miljoner invånare som fått en tredje dos. Det har dock bara gått två veckor sedan unga vuxna började få tredje sprutan i landet och den fulla omfattningen kan därför ännu återstå att se, rapporterar NBC.

– Jag är seriöst orolig över myokardit och unga människor. Påfyllnadssprutorna ger ett mycket starkt immunsvar som kommer att förstärka risken för myokardit hos dessa individer, säger James Hildreth, en av medlemmarna i expertrådet, enligt NBC.

Pfizers vaccin är redan godkänt att ges i en tredje dos till amerikaner med kraftigt nedsatt immunförsvar. Vaccinen från Moderna och Johnson & Johnson har ännu inte fått grönt ljus för tredje sprutan.

I Sverige erbjuds personer med kraftigt nedsatt immunförsvar en tredje vaccindos sedan 1 september. Just är det dock inte aktuellt med påfyllnadsdoser till den breda allmänheten, uppgav Anders Tegnell i slutet av augusti.

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln