Oljekraftverket i Karlshamn är igång – sedan en vecka

Publicerad 2022-08-16

Oljekraftverket i Karlshamn har varit igång sedan en vecka tillbaka.

70 000 liter olja bränns varje timme, meddelar Uniper som driver anläggningen.

– Vi har kört från morgon till kväll, säger presschef Torbjörn Larsson.

Karlshamnsverket togs i drift i slutet av 1960-talet och används i dag främst som en reservanläggning. Den senaste veckan har verket varit igång från morgon till kväll i ett av de två blocken, vilket innebär att cirka 70 000 liter olja i timmen har eldats upp.

”Kört den senaste veckan”

Anläggningen har, enligt presschefen Torbjörn Larsson på Uniper, varit igång för att det råder brist på planerad elproduktion i södra Sverige.

– Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituaton som vi har i Södra Sverige i dag, och som Svenska kraftnät har gått ut och berättat om också. Vilket innebär att Södra Sverige har brist på planerad elproduktion. När det blir sämre vindförhållanden, då blir det här extra påtagligt. Då innebär det att Karlshamsverket budas in på den nordiska elbörsen.

Svenska kraftnät har alltså inte uppmanat Uniper att köra igång kraftverket. Anläggningen ingår i kraftreserven mellan den 16 november och den 15 mars.

Oljan ni använder, var kommer den ifrån?

– Den kommer från Preems raffinaderi i Lysekil.

Är det rysk olja?

– Det är det inte. Utan att gå in närmare på varifrån den kommer, så ställer vi vissa krav både på kvalitet och ursprung. Den är inte från Ryssland.

Infekterad strid

Förbränningen av olja vid Karlshamnsverket har länge varit föremål för en infekterad politisk strid. Aftonbladet har tidigare skrivit om hur Moderaterna hävdar att det sker som ett direkt resultat av regeringens misslyckade energipolitik.

”Det är totalt vansinne att Sverige behöver elda olja mitt i sommaren. Till stor del beror det på att Sverige och andra länder i Europa har lagt ned fullt fungerande kärnkraft”, skriver Moderaterna på sitt Twitterkonto under tisdagen.

Socialdemokraterna har tidigare tillbakavisat kritiken och menat att Karlshamnsverket är i drift helt och hållet för att det är ekonomiskt lönsamt.

”En prismekanism”

Det är Svenska kraftnät som är systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige.

– Elproducenter som har anläggningar tillgängliga budar ju in till elmarknaden och får man tillslag, då är det så. Karlshamnsverket har säkert en hög rörlig kostnad, att de får tillslag betyder ju att priset är väldigt högt i dag, säger Staffan Engström, enhetschef på Svenska kraftnät.

– Det är absolut en prismekanism, men finns det inte tillräckligt med utbud och det finns köpare så går priset upp. Det är det vi ser i södra Sverige, i kombination med kopplingen till Nordeuropa och det höga elpriset där, vilket också påverkar prisbilden.