SD-politiker åtalas för hets mot folkgrupp – hyllade Hitler

En lokal SD-politiker i Jämtland åtalas för hets mot folkgrupp, skriver Expo.

Han ska bland annat ha hyllat Hitler och liknat svarta människor vid apor på det ryska sociala mediet VK.

– Han förnekar att det är han som har skrivit de här inläggen. Men blir han dömd så slutar han. Vi är fullt överens, säger Stefan Sundberg, gruppledaren för SD i Östersund till ÖP.

En sverigedemokratisk politiker i Jämtland står åtalad för hets mot folkgrupp efter flera nedsättande inlägg på det ryska sociala mediet VK, rapporterar Expo.

Mannen finns med på valsedlarna till regionfullmäktige och kommunvalet.

Mellan 2017 och 2020 har politikern publicerat inlägg på VK där han uttalar sig nedlåtande om personer med syftning på hudfärg, nationellt och etniskt ursprung och sexuell läggning.

Inläggen handlar bland annat om hyllningar till Adolf Hitler. Politikern har även liknat svarta människor vid apor och uttryckt sig nedsättande mot muslimer.

Förnekar brott

Åklagaren Jenny Örn säger till Östersunds-Posten att det är vanligt att polisen får in ärenden där svenskar begår hets mot folkgrupp på VK men att inte alla ärenden går till åtal. Då bevis finns blir det lättare att döma människor.

– Det handlar om hur trovärdigt det är att någon annan ska ha gjort inläggen, man får titta på strukturen. Är det bara ett inlägg som sticker ut eller är det kommentarer med liknande innehåll. Här tyckte jag att det gick att bevisa hets mot folkgrupp, säger hon till tidningen.

Stefan Sundberg, gruppledare för SD i Östersund säger till ÖP att politikern kommer att avgå om han döms, men vara kvar om han frias.

– Han förnekar att det är han som har skrivit de här inläggen. Men blir han dömd så slutar han. Vi är fullt överens, säger han.

Politikern har för Expo berättat att han förnekar allt och att någon annan måste ha gjort de inläggen från mannens konto.

Aftonbladet har utan framgång sökt SD-politikern.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN