Presidentvalet i USA 2020

Svält och lyx sida vid sida

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

MIAMI BEACH, FLORIDA. Lyxhotellen och de flotta krogarna avlöser varandra. Havet glittrar förföriskt.

Mitt i detta överflöd kommer människor som riskerar att svälta för att hämta matpaket på en öppen parkeringsplats.

Redan före klockan åtta på morgonen ringlar sig en bilkö som är flera kilometer lång längs Colins Avenue i Miami Beach. Kön står helt stilla och blir bara längre och längre. Matutdelningen öppnar inte förrän klockan nio men för att vara säkra på att få sin ranson kommer folk tidigt.

Det räcker att titta på bilarna för att förstå att detta inte är amerikansk arbetarklass som redan i normala fall överlever bara från löning till löning. En vit Range Rover av senaste modell kör fram för att få sin ranson.

Det här är människor som fram till coronapandemin slog till levde gott, hade välbetalda jobb och inga som helst problem att sätta mat på bordet. Nu har mattan dragits bort under fötterna på dem. I USA finns inte mycket till ekonomiskt skyddsnät.

Trumpadministrationen har låtit skicka en check på 1200 dollar till varje amerikan bortsett från de med allra högst inkomster. I övrigt får de flesta klara sig bäst de kan.

Dorothy hämtar varor vid matutdelningen.

Som Dorothy som kommer körande i sin mörkgråa minivan med mamma i passagerarsätet och de två barnen bak.

– Min man förlorade jobbet som tekniker för luftkonditioneringsapparater för tre månader sedan, berättar hon bakom det vita munskyddet. Sedan dess har vi inte haft någon som helst inkomst. Så den här mathjälpen är verkligen en välsignelse. Jag vet inte hur vi skulle klara att ge våra barn mat annars.

Hon kör långsamt fram med öppen baklucka från matstation till matstation. Vid varje bord lastas kartonger, påsar eller konservburkar in.

Alla bär ansiktsmask

När hennes bil passerat hela raden är bakluckan alldeles full av mat. Sist in åker en kasse med färsk frukt och grönsaker.

– Vi får lite pengar av släktingar på Bahamas men den här maten är verkligen vår livlina.
Mathjälpen är organiserad av lokala medborgarorganisationer. Maten doneras av de stora matdistributörerna. Ett 20-tal frivilliga hjälper till med utdelningen. Alla bär ansiktsmask trots hettan.

Bilarna packas fulla.

Tim Carr har jobbat som frivillig nästan varje lördag sedan mathjälpen drog igång i mars-april då coronapandemin stängde ner stora delar av samhället i Florida och i många andra delstater i USA.

– De flesta som kommer hit har aldrig tidigare behövt någon mathjälp överhuvudtaget. Det är väldigt tragiskt att det ska behövas men många har gått från en bra månadslön till ingen inkomst alls. De är mer eller mindre utblottade.

De blir inte många ord sagda även om Tim känner igen många som återkommande hjälpbehövande.

– Många skäms för att behöva komma hit men de uttrycker stor tacksamhet.

Tim Carrs gråvitrandiga t-shirt är alldeles mörk av svettfläckar. Det är närmare 30 grader ute och solen gassar obarmhärtigt.

Han har inga snälla saker att säga om presidents Trumps hantering av coronapandemin.

En tragedi

– Det har varit en tragedi från början till slut. Väldigt ryckigt och helt oorganiserat. Jag känner folk som jobbar på sjukhusen här som berättat hur de fick lägga folk i respirator men inte hade några mediciner för att dämpa deras ångest.

Under sommarmånaderna gick smittspridningen ner i Florida.

– Men nu är den på väg upp igen och jag fruktar att sjukhusen snart är fulla av sjuka igen medan Trump helt felaktigt hävdar att det värsta är över.

Jag frågar om han tror att hanteringen av pandemin kommer att vara utslagsgivande för presidentvalet.

Han funderar kort innan svaret kommer.

– Jag låter väljarna svara på den saken men jag tror att vi kommer att få se ett väldigt starkt och tydligt budskap.

Utlämningen sker efter löpandebandsprincipen. Föraren behöver aldrig kliva ur sin bil. När hen är klar på ett ställe viftas hen vidare och vid slutstationen får bilen en bestämd knackning på bakluckan som signal att det är dags att köra.

Matutdelningen sker på löpande band.

Varje bil har en stor kupong inkilad innanför vindrutetorkarna. Kupongerna har de fått när de kan visa att de är i behov av mathjälp. Några har flera kuponger. Det innebär att det hämtar mat till flera familjer. Alla har inte längre råd med en bil.

Tomma hotell

Bland matutdelarna finns denna dag Miami Beach borgmästare Dan Gelber i en vit, fläckig t-shirt.

– Alla måste hjälpas åt, motiverar han sin närvaro. Här i Miami Beach är det extra många som förlorat sina jobb. Vi har 90 000 bofasta men besöks varje år av tio miljoner turister. Nu kommer bara en bråkdel av dessa. Hotellen står tomma och restaurangerna har inga gäster.

Hela utdelningsområdet är avspärrat med gul polistejp och flera polisbilar står strategiskt placerade för att kunna ingripa om det blir bråk. Men allt löper friktionsfritt.

Parkeringen är omgiven av höga, lyxiga hotellkomplex och vackra art deco-byggnader. Det är mindre än hundra meter till den vidsträckta vita sandstranden och Atlanten.

På senare tid har den amerikanska ekonomin återhämtat sig något men Tim Carr ser ingen minskning av antalet familjer som kommer för att få hjälp varje vecka.

– Vi kommer att stå här tills det finns ett vaccin som gör att människor kan börja leva som vanligt igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Jerker Ivarsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Eric Trump: ”Vi visste ingenting om politik – men Gud var med oss”

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Miami Beach

Amerikansk politik

Mat

Florida