Tikkanen mitt i stort bråk om biografin

Publicerad 2020-10-08

Märta Tikkanen.

Märta Tikkanen, 85, har hamnat i en litterär härdsmälta.

Orsaken är den aktuella biografin ”Borde hålla käft”.

Något som både bokens författare och Tikkanens dotter vägrar göra.

Märta Tikkanen tvingas, efter snart 50 år som prisad författare, bevittna ett fullskaligt krig kring den första stora biografin om henne själv.

På den ena sidan av bråket står Susanna Ginman, Tikkanens dotter och
intressebevakare, som krävt att manuset till ”Borde hålla käft” ska ändras på ett hundratal punkter, och menar att hon och mamman inte fått gehör för sina ändringsförslag under arbetets gång.

På den andra sidan står bokens författare Johanna Holmström som hävdar att Märta Tikkanen gett henne fri förfoganderätt över bland annat brev och som nu anser sig ha blivit respektlöst behandlad av Tikkanens dotter.

Den första versionen av boken var redan monterad i tryckeriet när den plötsligt stoppades strax före utgivningen. Susanna Ginman valde då bland annat att anonymisera flera namngivna personer i boken. Ändringarna gäller framför allt beskrivningar av kärleksrelationer, enligt Johanna Holmström som kallat ingreppet för försök till censur.

– Det är väldigt ovanligt med en sådan här öppen strid. Den här typen av projekt är alltid väldigt komplicerade, säger Svante Weyler, ordförande för Kulturrådets styrelse och mångårig före detta förläggare.

Han känner Johanna Holmström som en väldigt seriös författare och säger sig förstå varför Märta Tikkanen fått förtroende för henne. Å andra sidan, menar han, finns det i tvister som denna inga regler, om man inte har skrivit ner dem.

Tikkanen-biografin bygger på intervjuer med den 85-åriga författarinnan och på brevväxling.

– Märta gav mig grönt ljus och sa: använd breven hur du vill. Jag frågade om det fanns några begränsningar och hon svarade att det inte finns några hemligheter, säger Johanna Holmström till finska Yle.

Holmström understryker att bokens huvudperson fick läsa den första
manusversionen och då bara önskade stryka ett enda namn. De övriga ändringskraven har kommit från Susanna Ginman som också är sin mors finska motsvarighet till en svensk god man/förmyndare.

I mitten av bataljen står det finska förlaget M som inte kunnat förklara sig eftersom det inte varit reglerat i kontraktet vem som ska ha sista ordet.

Enligt Svante Weyler finns det ingen enkel lösning.

– Som förläggare har jag alltid försökt förvissa mig om att de två parterna är överens. I slutändan är frågan här om man lämnat ifrån sig mer än man ville ha i tryck. En sådan sak kan knappast gå till domstol. Det blir i stället en rent
moralisk fråga, säger Weyler som vänder sig mot användandet av ordet censur.

– Det begreppet får man vara försiktig med. Förläggare eller redaktörer kan ha bestämda synpunkter, men censur kan bara utövas av staten.

Biografin ”Borde hålla käft” är planerad att nå bokhandeln i mitten av oktober.

Märta Tikkanen

Den 85-åriga finlandssvenskan började sin yrkesbana som journalist och lärare och blev sedan en av Nordens mest lästa och översatta författare.

1976 kom boken Män kan inte våldtas som blev ett inlägg i debatten om förtryck och underkastelse.

Tikkanen var en företrädare för andra vågens feminism, men hennes liv och skrivande har präglats av ett komplicerat äktenskap med konstnären Henrik Tikkanen, skildrat i Århundradets kärlekshistoria 1976. Prosadiktsamlingen blev hennes genombrott och gav henne 1979 Nordiska kvinnors litteraturpris.

Enligt den aktuella biografins svenska förlag Norstedts handlar Borde hålla käft om Tikkanens ”liv och författarskap, sett genom männen, väninnorna, barnen och skrivandet”. ”Hur kan en kvinna kalla sig själv feminist, kämpa för kvinnors rättigheter och jämställdhet och på samma gång offra så mycket för en man?” skriver förlaget i presentationen.