Foto: POLISEN

Ministern om bilden: ”Går under huden”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jämställdhetsminister Märta Stenevi har själv sett och berörts av bilden på sociala medier.

– I sin vardaglighet går den under huden på oss, säger hon.

I somras följde hon Aftonbladets granskning av hur gömda kvinnor i Sverige har bildat en underjordisk proteströrelse och påtalar sina svåra livsvillkor. Nu hör ministern av sig och ber att få kommentera bilden en kvinna med skyddad identitet lagt ut av sig själv liggande nedslagen.

– Det är så otroligt viktigt att relationsvåldet uppmärksammas, säger hon.

Foto: POLISEN

Är det rätt att lägga ut en sådan bild, när en vårdnadstvist pågår?

– Jag kan inte uttala mig om vad som hänt i det enskilda fallet, men oavsett blir bilden en stark symbol för det vi vet händer hela tiden.

Varför väcker just den här bilden så starka känslor?

– Det händer att vi ser svåra skador efter övervåld, men på ett sätt kan man bättre hålla sådant från sig. Här, i en vardaglig kontext, säger den så mycket mer. Vi förstår att det händer grannar, vänner och närstående.

– Plus den extremt cyniska kommentaren , som säger så mycket.

Foto: Anders Wiklund/TT
Jämställdhetsminister Märta Stenevi.

Märta Stenevi kallar det “ett enormt samhällsproblem” att våldet kan fortgå. Hon menar att mycket mer måste göras och nämner särskilt barnens utsatthet.

– Många berättelser finns om hur gärningsmän använder vårdnadstvister för att komma åt kvinnan. Föräldrarätten är stark i svensk lag och vi behöver ett systemskifte där barnets rättigheter är i fokus och ingenting annat.

Läs också!

Publicerad:

LÄS VIDARE