Hundratals samlade för coronademonstration

Polisen fick bryta marschen: ”Måste gå härifrån”

Publicerad 2021-05-01

Flera hundra personer från restriktionskritiska “Frihetsrörelsen” samlades på första maj i Stockholm för att ”stå upp för frihet och sanning”.

Efter sex minuter beslutade polisen att upplösa demonstrationen – men det hörsammades inte.

– Är man fler än åtta så måste vi agera, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

  • Josefine Karlsson
    1 maj 2021

    Nu avrundar vi den här liverapporteringen för i dag. Tack för att ni följt oss!

    Här kan ni läsa mer om coronademonstrationen samt en kolumn från Aftonbladets Oisín Cantwell.

  • Josefine Karlsson
    1 maj 2021

    Polisen meddelar att insatsen avslutats och fyra anmälningar gällande brott mot ordningslagen och två anmälningar om våldsamt motstånd har upprättats. Även en anmälan om egenmäktigt förfarande då en egendom skadats. Dessutom har en person gripits misstänkt för blåljussabotage då hen försökt hindra polisens arbete.

    – Vi har jobbat metodiskt med tydlighet och har avvisat och avlägsnat ett flertal människor från bland annat Vasaparken. Det är ett tålmodigt jobb som har tagit tid men gett resultat, säger Peter Ågren, polisens biträdande kommenderingschef, i ett pressmeddelande.

  • Josefine Karlsson
    1 maj 2021

    Foto: Jerker Ivarsson
  • Emma Lindström
    1 maj 2021

    Foto: Jimmy Wixtröm
  • Josefine Karlsson
    1 maj 2021

    Även på andra håll i världen hålls protester.

    AFP rapporterar att turkisk polis frihetsberövat över 200 personer i Istanbul. I torsdags meddelade Turkiet att man går in i en ny lockdown efter den senaste tidens skenande smittspridning.

Vid 14-tiden startade protestmarschen med personer som är kritiska mot pandemilagen och coronarestriktioner i samhället. ”Frihetsrörelsens” ledare Filip Sjöström hade på förhand förhoppningar om att kunna samla upp emot 2 000 personer.

”Frihetsrörelsens” hade med sig rosor, röda hjärtan och skyltar med kritiska budskap mot media och etablissemanget. Ett flertal hundra personer marscherade från Norra Bantorget, kvarter för kvarter upp mot Odenplan.

”Det klart det finns en influensa”

Erik-Stefan Årsjok Sagelind hade kommit till Norra bantorget ”för att det pågår saker över våra huvuden”. Såsom pandemin och pcr-tester, som enligt Årsjok Sagelind inte är ämnade för att spåra covid-19.

– Det klart det finns en influensa, det klart det finns sjukdom. Folk har dött med influensa, men haft andra sjukdomar till det hela. Det är väl klart.

Men vården har haft ett väldigt högt tryck, personalen har inte kunnat ta semester och så. Vad tänker du om det?

– Det är bara att gå tillbaka 10-15 år. Hur såg det ut, hur drog man ner iva-platser. Hur har det gått till alltihop? Och så kommer man nu och börjar klaga och påpeka det ena och det andra, säger Erik-Stefan Årsjok Sagelind.

Hundratals restriktionskritiska samlades i Stockholm för att ”stå upp för frihet och sanning”.

Klockan 14.06 beslutade polisen att upplösa demonstrationen, eftersom de var betydligt fler än åtta personer.

När polisen meddelade detta uppstod sammandrabbningar med demonstranter, och stämningen på plats var stundtals upprörd och hätsk.

Irriterad stämning

En man i 40-årsåldern stannade upp vid Odenplan och ropade argt mot demonstrationståget.

– Jag blir så himla less på det här. Det här är nåt sorts nedstigande led från Trumpismen? Det är så mycket lögner, och ingenting är underbyggt heller. Jag blir bara upprörd, säger mannen som vill vara anonym.

Från demonstranternas håll riktades ilskan mot polisen, när personer avvisades.

”Segern är vår”

Vid 14.49 hade demonstranterna, trots polisens arbete, tagit sig i samlad trupp till Vasaparken, vilket de firade.

”Segern är vår, segern är vår, vi har vunnit, segern är vår”, sjöng de.

En polis på plats uppgav för Aftonbladet att ett 20-tal personer avvisats från Vasaparken. Personerna visiterades, sattes i polisbuss och släpptes av på en annan plats.

15.45 hade folkmassan luckras upp, och demonstranter började lämna platsen.

 – Vi har jobbat metodiskt med tydlighet och har avvisat och avlägsnat ett flertal människor från bland annat Vasaparken. Det är ett tålmodigt jobb som har tagit tid men gett resultat, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef för polisinsatsen, i ett pressmeddelande.

En gripen efter blåljussabotage

Utöver ”Frihetsrörelsen” så hade ”Bensinupproret” också en sammankomst i Stockholm. I bägge fallen har polisen upprättat anmälan om brott mot ordningslagen.

Polisen har också upprättat två anmälningar om våldsamt motstånd.

– Det var ganska få sammandrabbningar. Vi har rapporterat två fall av våldsamma motstånd, fall där personer som skulle avlägsnats från platsen, som gjort motstånd mot polisen och där polisen behövt ta i mer än vanligt så att säga, säger kommenderingschefen Peter Ågren till Aftonbladet TV.

En person är också gripen misstänkt för blåljussabotage. Egendom har också skadats vid Norra Latin, vilket utreds som egenmäktigt förfarande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln