Azerbajdzjan

Nya dödsoffer i infekterad konflikt

Av: 

Jonas Månsson

NYHETER

Konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien om Nagorno-Karabakh-regionen har trappats upp.

Nu har den skördat nya dödsoffer.

Ytterligare 55 personer har mist sina liv under den andra dagen av stridigheter, rapporterar Reuters.

Sedan flera månader har spänningarna mellan Azerbajdzjan och Armenien ökat rejält. Konflikten, som går flera år tillbaka i tiden, bottnar i enklaven i Nagorno-Karabakh-regionen.

Område tillhör Azerbajdzjan, men har drivits av etniska armenier sedan den förklarade självständigheten från Sovjetunionen 1991.

De pågående stridigheterna beskrivs som de värsta sammandrabbningarna mellan länderna sedan 2016 och länderna har anklagat varandra för att ha använt sig av tunga militära styrkor i konflikten som eskalerade under söndagen, skriver The Guardian.

Det armeniska försvarsdepartementet rapporterade strider under hela natten på söndag, medan Azerbajdzjans försvarsministerium har sagt att armeniska styrkor har beskjutit staden Terter.

Foto: Armenian Defense Ministry/ AP/ TT

Oro bland andra länder

På måndagen dog 55 personer, enligt Reuters och ytterligare flera hundra ska ha skadats.

Striderna väcker stor oro både regionalt och från länder västerut. Den bygger på att området är en korridor för rörledningar som transporterar olja och gas från Kaspiska havet till globala marknader.

Turkiet har starka kulturella och ekonomiska band med Azerbajdzjan och har hotat att stå på deras sida i en konflikt. Ryssland, som ligger traditionellt nära Armenien, men har knutit länkar till Azerbajdzjan under de senaste åren har uttalat ett krav om eldupphör.

The Guardian hänvisar till Mänskliga rättighetsaktivister i Armenien som rapporterar om att även civila finns bland de döda. En kvinna och ett barn ska ha ha dödats av azerbajdzjansk beskjutning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

En man pratar med sitt barn som blivit skadad i striden.

Foto: Areg Balayan/ PAN Photo/ AP / TT

Foto: Azerbaijan's Defense Ministry/ AP/ TT
Publisert:

LÄS VIDARE

Hårda strider i krutdurken Nagorno-Karabach

ÄMNEN I ARTIKELN

Azerbajdzjan

Armenien