Jan Erik, 83, isolerade sig under pandemin – får vänta på vaccin

Uppdaterad 2021-01-18 | Publicerad 2021-01-14

När pandemin slog till lämnade Jan Erik Lindmark lägenheten i Göteborg för att isolera sig i fritidshuset på Orust.

Då blev 83-åringen av med sin hemtjänst – och därmed sin plats i vaccinationskön.

– Jag ser ju fram emot vaccinationen, det här blir ytterligare ett led i depressionsstegen nedåt, säger han.

Jan Erik, 83, blev av med hemtjänsten när han isolerade sig på landstället – nu får han vänta på vaccin.

I mitten av mars var coronavirusets spridning över världen ett faktum. Hemma från sin lägenhet i Göteborg såg Jan Erik Lindmark på nyheterna hur läget i Sverige blev allt allvarligare med stigande dödstal. 83-åringen var med sin höga ålder i riskgrupp och började bli orolig för att smittas av det nya viruset.

Så sedan i mars förra året har han bott i sitt fritidshus på Orust.

– Jag kände att jag ville isolera mig på landet för att undvika att bli smittad. Eftersom jag är gammal, har haft en stroke och har alla möjliga fel på mig skulle jag nog inte klara mig om jag blev smittad, säger han.

När Aftonbladet når honom på telefon befinner han sig i sitt fritidshus. Och här har han suttit i snart ett år. I väntan på att pandemin ska vara över så att han kan få vardagen och sitt sociala liv tillbaka.

– Det är ensamt här. Jag läser fem tidningar på nätet varje dag, sen är det tv och jag är sportintresserad så jag har överlevt med hjälp av det.

”Byråkratin klarar inte av det här”

Ett hopp tändes när vaccinationerna inleddes i mellandagarna. Men enligt den svenska vaccinationsplanen står äldre på särskilda boenden och de med hemtjänst först i kön. Det har gjort att Jan Erik hamnat i kläm.

När han flyttade från Göteborgs kommun till Orust blev han av med sin hemtjänst. Tidigare har det varit möjligt för äldre att få hemtjänst på sitt landställe, men förra året beslutade Orust att inte erbjuda det, något de fått JO-kritik för då beslutet inte har stöd i lagen. Konsekvensen? Jan Erik åkte ner i vaccinationsordningen från fas 1 till fas 2.

– Man blir rätt bitter på prioriteringen. Alla som har hemtjänst är inte jättesjuka och det finns många som inte har sjukdomar som har någon betydelse för corona. Men byråkratin klarar inte av att särskilja på det här, säger han.

Personer med hemtjänst prioriteras i vaccineringen.

Han tycker att man borde gå efter hur sjuka de äldre är och vilka riskgrupper de tillhör så man vet att det är de allra svårast sjuka som får vaccin först.

Vågar inte träffa barnen

Hittills har 80 000 vaccinerats i Sverige. Men när Jan Erik kommer att få sin spruta är svårt att svara på. Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström kommer alla svenskar kunna erbjudas vaccin till midsommar.

– Jag hade hoppats att vi skulle ha kommit upp i en högre vaccinationstakt nu, säger Jan Erik.

Att viss vårdpersonal nu har prioriterats upp gör väntetiden ännu längre för Jan Erik och andra 70-plussare. Ovissheten, att inte ha något slutdatum för sin isolering, är värst.

– Det blir ju ytterligare ett led i depressionsstegen nedåt. Jag ser ju fram emot vaccinationer och sånt. Men när man inte vet något när det kommer att ske känns det jobbigt. Ibland tror man att det blir hösten och en annan dag blir det februari.

Nu har Jan Erik ställt in sig på att han kommer att vara kvar i sin isolering på Orust ytterligare en tid. För en social person som honom själv känns det svårt, säger han.

– Innan så träffade jag mina barn. Men det vågar jag inte för de är lärare och så. Jag träffade dem lite utomhus på altanen i somras men när det blev mörkt och regnigt så gick det inte så bra längre.

Han får hjälp med inköp av några grannar och istället för hemtjänst har han köpt städtjänster med hjälp av rut-avdrag.

– Jag beklagar mig inte och jag är ju inte ensam om att vara i den här situationen. Men det är svårt med ensamheten och mörkret och allt, det är inte skoj.

 

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen