Chocken i Washington: Trodde aldrig det skulle hända

Publicerad 2021-01-08

Många amerikaner är omskakade dagen efter stormningen av USA:s kongress.

En av dem är Washington-bon Kristian Moller, 20, som fortfarande inte kan tro sina ögon när han ser de dramatiska bilderna från kaoset.

– Jag trodde aldrig något sådant skulle kunna hända här, säger han.

Mindre än ett dygn har gått sedan kongressbyggnaden stormades av upprörda Trump-supportrar, som krossade fönsterrutor, sjöng nationalsången, och skrek att förrädare skulle hängas, samtidigt som kravallpolis svarade med tårgas och gummikulor.

Dagen efter har röken och folkmassan skingrats. Istället omringas Kapitolium av ett tre meter högt järnstaket samtidigt som nationalgardet vaktar ingångarna.

Studenten Kristian Moller, 20, går omkring i området med sin kamera kring halsen och fotar spåren efter upploppen.

Studenten Kristian Moller, 20, blev chockad över onsdagens händelser.

– Det är det alla pratar om här idag, jag menar – det var ett kuppförsök! Det är inte direkt något man ser varje dag i Amerika. Det var väldigt chockerande att se, säger han.

Hemifrån såg han tv-bilderna på hur Trump-supportrar vällde in i kongresslokalerna. Kristian som pluggar på universitetet en bit därifrån, säger att det var skrämmande att se hur de som helhjärtat tror på Trumps påståenden om valfusk agerade på det sättet.

Förvånad över polisens agerande

– Men jag har hört att politiker talar om att de kanske ska försöka avsätta Trump i förtid genom det 25:e tillägget till konstitutionen. De håller tummarna för att det går. Allt annat är vansinne, säger Kristian, som röstade på Biden i valet.

Själv var han inte på plats i de centrala delarna av Washington D.C. under onsdagen, när protesterna urartade och utegångsförbudet trädde i kraft. Däremot har han tidigare deltagit i Black Lives Matter-protester i somras, och förvånades över hur polisen inte agerade lika kraftfullt vid gårdagens stormning mot kongressen.

– Det är verkligen otäckt om det finns en partiskhet inom polisen, om det är skillnad mellan svarta och vita demonstranter. Jag tycker att det blir allt mer uppenbart att det var så, och det är riktigt upprörande, säger han.

En bit därifrån promenerar Texas-borna Nora, 51, och Rodion, 42. De är Trump-supportrar som var närvarande vid kongressen när den stormades, även om ingen av dem var inne i byggnaden. Båda har en helt annan bild av det som hände under gårdagen jämfört med Kristian.

Texas-borna Nora, 51, och Rodion, 42: ”Det som hände var inte fel.”

– Vi var här igår för att tala för den tysta massan och protestera mot valfusk. Det som hände var inte fel – vi ville göra våra röster hörda, säger Rodion, som bär en t-shirt med texten ”socialism suger”.

”Inte här för att sabotera”

Nora håller med.

– Folk snackar om att Trump-supportrarna genomförde en politisk kupp – men den stora kuppen sker av politikerna inne i kammaren som försöker strunta i folkets röst, säger hon och pekar.

– Vi var inte här för att sabotera, och önskar såklart inte att en kvinna hade skjutits. Men politikerna jobbar för oss och borde lyssna. Nu kanske de gör det.

Biden-supportern Kristian Moller kallar händelsen för ”inhemsk terrorism”, och är inte överraskad att Trumps presidentskap lett fram till den typen av våldsamheter. Han är dock orolig att den här typen av sammandrabbningar inte är helt över.

– Det krävs i princip bara en tweet för att Trump ska få ut sina supportrar som kan agera våldamt på gatorna.