Alla utom Stockholm vaccinerar i fas två

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vaccinationsstationen i Edsbergskyrkan i Sollentuna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vaccinationsstationen i Edsbergskyrkan i Sollentuna. Arkivbild.

NYHETER

Nästan alla regioner har inlett fas två i vaccineringen mot covid-19 och tre fjärdedelar uppskattas inleda sista fasen i maj.

Men Stockholm släpar efter.

Alla regioner vaccinerar fortfarande personer som hör till fas ett, det vill säga personer på äldreboende och med hemtjänst samt personal som jobbar nära dessa riskgrupper.

Men alla utom Stockholm har gått vidare och vaccinerar personer i fas två parallellt, enligt en kartläggning från SVT Nyheter. I fas två vaccineras bland andra alla över 65 år samt vissa personer med funktionsnedsättning.

I Stockholm är det personer som har hemsjukvård eller hemtjänst som återstår av fas ett. De väntas bli färdiga nästa vecka, uppger vaccinsamordnaren Magnus Thyberg för SVT.

Gått långsamt

Dagens Nyheter har rapporterat om att det gått långsamt för Stockholm att vaccinera personer som har hemtjänst. På lördagen har bara två procent av dem fått två vaccindoser. Andelen i resten av landet är 25 procent.

Tidningen skriver att personer med hemtjänst utan behov av omsorg som påklädning, mat och hygien, prioriterats ned till fas två. Samtidigt har vårdpersonal prioriterats upp. Äldre över 70 år är därför i minoritet bland dem som vaccinerats.

Socialdemokraterna kräver en äldrekommission för att reda ut bland annat vilket medicinskt underlag som beslutet att prioritera om i vaccinationsordningen baserats på. Och vilka grupper av personal som fått vaccin istället för äldre med hemtjänst.

"Gå till botten"

"Vi vill gå till botten med vad som har hänt. Vi vill ha information och en kartläggning och att utomstående experter tittar på detta. Det är människor som far illa, och i värsta fall är det äldre som dör. Nu är vi på väg in i en tredje våg, och det är viktigt att äldrekommissionen tillsätts nu", säger Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm till DN.

Flera regioner säger att de har kapacitet att vaccinera i snabbare takt, men att det hänger på leveranserna för att kunna ge doserna till fler invånare.

Rättad version: I en tidigare version stod en felaktig definition i faktarutan av fas 4. I ytterligare en tidigare version stod det felaktigt att region Jönköping och Västra Götaland inte inlett fas två.

Publicerad: