Magnus: ”En 92-årig kvinna dog i mitt baksäte”

Publicerad 2020-11-28

Skådespelaren Magnus Kviske, 46, kör covid-19-patienter för att avlasta ambulanspersonal.

För en vecka sedan dog en 92-årig kvinna i hans baksäte.

– Det är ovärdigt, säger han.

Magnus ville göra en insats under coronapandemin. Han får inte längre några jobb som skådespelare, men har taxikort. När Nettotaxi sökte en taxichaufför som transporterar covid-19-patienter i Kalmar Länstrafiks regi tvekade han inte.

– Det är svårt att hitta chaufförer som vill göra det här jobbet, vi är ju lite utsatta. Vi kastar oss in i frontlinjen och hämtar patienter som är väldigt sjuka. Jag gör det för att jag vill avlasta, jag vet att sjukvården är pressad, säger Magnus.

Han är inte sjukvårdsutbildad. Innan han började köra fick han en grundläggande utbildning i hjärt-lungräddning, hur fordonet ska rengöras mellan varje ny patient och hur han ska hantera skyddskläderna som han måste ha på sig.

Gränsdragningen mellan vilka han ska köra och vilka som ska köras av ambulanspersonal är inte glasklar. Oftast kör han äldre med milda symtom som till exempel ska bli provtagna. Men han har flera gånger tidigare kört gränsfall där han känt sig obekväm. Och fredagen den 20 november gjordes helt fel prioritering.

Magnus Kviske, 46, kör patienter för att avlasta ambulanspersonal.

”En minut från akuten blev hon helt tyst”

När han kom fram till ett äldreboende i Kalmar län visade det sig att kvinnan han skulle köra satt i rullstol och knappt var vid medvetande. Magnus konstaterade att det vore bättre med ambulanstransport de tio milen till Västerviks sjukhus.

– Men sjuksköterskan hade bestämt att det skulle vara sjuktransport. Jag tänkte att det nog inte kommer att sluta väl, men insåg också att om hon skulle vänta på ambulans kommer det ta ännu längre tid, säger Magnus.

Ibland är det otydligt vilka som ska få sjuktransport och vilka som borde hämtas av ambulans.

Han satte henne i färdtjänstbussen och påbörjade den en och en halv timme långa resan genom de småländska skogarna.

– Jag körde så fort jag kunde, men ändå lagligt. Hela tiden hörde jag henne andas väldigt rossligt i baksätet där hon satt. Vi kom in i Västervik och hon var fortfarande vid liv. Men när det var en minut kvar till ambulansintaget blev hon helt tyst, och jag insåg att något hänt. Jag körde i ilfart till akuten där hon blev omhändertagen väldigt snabbt. Men det gick inte att återuppliva henne, hon hade dött i bilen, berättar Magnus.

– När adrenalinet lagt sig, det blev tyst och jag stod själv kvar där i akuthallen så bröt jag ihop. Allt blev så påtagligt. Jag tyckte inte det var ett värdigt slut att dö i baksätet på en färdtjänstbuss. Jag började tänka saker som ”om jag ändå hade kört lite snabbare”.

En kvinna dog i Magnus bil när de nästan var framme vid sjukhuset.

”Lastar inte mig själv — känner mig otillräcklig”

Några dagar har gått, och Magnus har fått perspektiv på händelsen. Han är tacksam för allt stöd han fått av sin chef och sina kollegor på Nettotaxi.

– Jag lastar mig inte själv för detta, men jag känner mig otillräcklig när det dyker upp en situation som kunde lösts bättre, säger han.

Efter dödsfallet är förändringar på gång.

– Det här har lett till att bedömningarna kommer att ses över, vilka som ska åka med oss och vilka som ska åka ambulans. Avstånden ska också ses över, det är inte rimligt att vi åker så långa sträckor, säger Magnus.

Nu hoppas han att han ska få fler kollegor.

– Av besparingsskäl har vi bara en buss i hela Kalmar län, som är väldigt stort. Det behövdes ett dödsfall för att förstå att vi kanske inte kan ha det så här utan att vi måste utöka verksamheten. Om vi haft en bil som kunnat åka från Västervik i stället för Kalmar så hade vi kunnat spara in mycket tid, säger Magnus Kviske.

När Aftonbladet frågar Christer Holmgren, vd för Kalmar Länstrafik, vilka slutsatser han drar av händelsen svarar han via mejl:

– Jag beklagar det inträffande, det är sorgligt när något sådant här händer. Länstrafiken utför transporten, men inte den medicinska bedömningen på de resenärer som vi får beställning på att hämta. Det är alltid vårdenheten alternativt boendet som gör denna bedömning.

PODD Med vaccinsamordnaren Richard Bergström

Aftonbladet Daily om vaccinet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen